Skip to content

Het Glazen Huis: interview door Xander en Vincent

Twee leerlingen wilden graag een interview over Het Glazen Huis. Ze liepen het kantoor van directeur Ruud van de Westerlo binnen en binnen veertig uur leverden ze onderstaande tekst. Vakwerk, heren! Dankjewel Xander Syroit en Vincent Verduin uit 2Gx.

Waarom steunt het Carolus deze goede doelen?
Meneer Van de Westerlo: “Wij ondersteunen twee goede doelen, KiKa en Smile Per Mile. Eigenlijk zijn we met de school een grote gemeenschap en wij als school vinden het belangrijk om iets te doen voor de ander en iets over te hebben voor de medemens. Iets doen voor de samenleving en de mensen die het op dit moment niet zo makkelijk hebben. Wij hebben ervoor gekozen om dat te doen voor de zieke kinderen. Dus dat kunnen ernstig zieke kinderen zijn maar ook chronisch zieke kinderen zijn en niet meer beter worden.
Wij willen graag iets doen voor de leeftijdsgroep die heel dicht bij de leerlingen staat, de kinderen, de jeugd. Wij willen met elkaar laten zien dat we solidair zijn met de andere in de maatschappij.”

Wat doen jullie persoonlijk voor het glazen huis?
Meneer Vermeulen: “We zitten samen in een commissie met tien mensen en iedereen heeft speciale talenten, zo is de een goed in het opbouwen, organiseren, horeca regelen zodat mensen kunnen eten en drinken. Zelf doe ik communicatie, zorgen dat de krant komt en dat de camera mensen komen. Meneer Van de Westerlo die is heel goed in de leiding nemen en zo heeft iedereen dus zijn eigen talenten, iedereen is dus even belangrijk.”

Meneer Van de Westerlo: “Jullie kennen ze waarschijnlijk wel. Je hebt Meneer van den Heuvel, Mevrouw Cox, Twan de conciërge, Meneer Bosmans. Er zitten dus heel veel mensen in de organisatie met heel veel kwaliteiten en natuurlijk 15 dj’s die het moeten doen.”

Wat is het hoofddoel van het glazen huis?
Meneer Van de Westerlo: “Er zijn twee doelen. We willen natuurlijk zo veel mogelijk geld ophalen voor de doelen, maar daarnaast willen wij ook saamhorigheid ontwikkelen willen zodat iedereen het fijn heeft op school en de bijvangst zou kunnen zijn dat we in de tijd van kerst met elkaar kunnen stilstaan bij de kwetsbare mensen. Al het geld dat we ophalen gaat 100% naar de goede doelen, er gaat niks naar de school.”

Gaan jullie zelf aanwezig zijn bij een deel van de sponsorloop?
Meneer Van de Westerlo: “Ik ga zeker aanwezig zijn bij de sponsorloop maandag en het gaat om half 11 beginnen. We gaan iedereen toejuichen, vorig jaar deden we zelfs een paar rondjes meelopen en het is gewoon geweldig.”

Als jullie het glazen huis in moesten, met welke docenten zou dat zijn?
Meneer Van de Westerlo: “Dat vind ik nou echt heel lastig. Ik vind iedereen die hier werkt hartstikke leuk en zou eigenlijk met iedereen het Glazen Huis in willen. Ik zou gaan zoeken naar mensen waar ik wat minder contact mee heb want ik werk heel veel met Meneer Vermeulen samen en ik weet dat als we er samen in gaan dan gaan we heel veel lol hebben maar wij kennen elkaar al. Dus ik zou juist in het Glazen Huis willen met mensen die ik minder spreek want dan leren we elkaar natuurlijk kennen.”

Sinds wanneer heeft het Carolus een Glazen Huis?
Meneer Van de Westerlo: “Sinds 2021 is het glazen huis. Het idee is in lockdown ontstaan, in de eerste lockdown is het idee geboren en ik weet nog precies hoe het zat. Ik was aan het bellen met Meneer Vermeulen en wij zaten met een aantal collega’s in de personeelskamer, waaronder Twan de conciërge en Mevrouw Cox, we zaten samen bij elkaar en toen werd het idee geboren om iets te  gaan doen zoals radio 3FM. We zeiden: Dat gaan we gewoon op Carolus doen. December 2021 zaten we weer in lockdown en dit jaar is dus de eerste keer dat je het echt meemaakt.”

Hoelang denken jullie dat het Glazen Huis nog doorgaat?
Meneer Van de Westerlo: “Er is nog niks afgesproken hoelang we er nog mee willen doorgaan. We gaan door zolang wij, maar ook de leerlingen het leuk vinden want dat is het belangrijkste. Als we merken dat het niet meer werkt dan gaan we er niet mee door. Want eerlijk is eerlijk het kost wel heel veel werk. Eigenlijk een evenement aan het worden wat bovenop ons eigen werk komt.”

Hoe is het Carolus in contact gekomen met KiKa en Smile Per Mile?
Meneer Van de Westerlo: “Wat het belangrijkste is aan Smile Per Mile is dat het een stichting is van onze oud-leerling Wesley Waldt. Wesley heeft hier op school gezeten en is een fantastische vent. Wesley is iemand die bij vrijwilligerswerk snapt hoe het werkt. Want hij heeft Smile Per Mile opgericht. Wesley is van school gegaan en begonnen met de organisatie van de Smile Per Mile Dag. Die doet elk jaar een dag in december waar zieke kinderen met dure wagens rondgereden worden.  Dat vinden de kinderen geweldig. Wesley had gevraagd of onze school de locatie kon zijn waar die dag georganiseerd wordt. We hebben geen seconde nagedacht en hebben gezegd: Natuurlijk Wesley, jij mag dat doen. Vanaf dat moment is er een vriendschap ontstaan tussen Wesley en de school. Dat doen we al jaren. Toen vonden we dat Smile Per Mile een beetje het goede doel van de school was. Toen we het gingen organiseren en iets moesten uitvinden dachten we je kon iets doen voor de voedselbank, de oudere mensen, voor arme mensen, de natuur en veel meer. Vooral iets doen voor de jongeren. Toen kwamen we bij Smile Per mile en dachten: één doel is niet genoeg, we pakken er nog een bij. Allerlei dingen doen, vooral voor de jongeren. Smile Per Mile, 1 doel is niet genoeg. Toen kozen we voor KiKa want dat is echt een landelijk goed doel en Smile Per Mile is een lokaal goed doel.

Meneer Vermeulen: “Ik ben met Twan en drie leerlingen naar Amsterdam geweest en toen hadden we mensen ontmoet, de werkers van KiKa. Toen hebben wij een pak gekregen om aan te doen, zo een berenpak, en ook gehoord hoe prachtig KiKa is. Ze hadden ons uitgelegd dat vroeger 70% van kinderen met kanker het overleefden. Toen kwam KiKa en hebben ze veel geld opgehaald en nu zijn ze beter in staat kanker bij kinderen te genezen. Tegenwoordig is het al 80% die overleeft. Als kika geld blijft inzamelen kunnen alle kinderen met Kanker genezen worden.”

Gaat u, meneer Van de Westerlo, ooit zelf het glazen huis in?
Meneer Van de Westerlo: “Nee, ik hoor dat niet te doen. Ik moet juist zorgen dat de andere mensen het doen. De directeur moet niet voorop staan maar zorgen dat de anderen het doen.

Wat is uw mening over Kika en Smile Per Mile?
Meneer Van de Westerlo: “Zoals we hadden gezegd zijn het fantastische doelen en wie kan het er niet mee eens zijn met wat Meneer Vermeulen heeft uitgelegd over die ernstig zieke kinderen met kanker.”

Wat vinden jullie van kerst?
Meneer Van de Westerlo: “Ik vind Kerstmis geweldig. Los van de vakantie die er aan zit te komen geniet ik wel heel erg van samenzijn en gezellige dingen doen. Ik geniet van de sfeer. Het is ook een katholieke feestdag en we zitten natuurlijk op een katholieke school. Een beetje van vroeger, nieuw leven, en dan de gedachtes van KiKa Smile Per Mile, dat gaat hand in hand.”

Info

Delen!

Berichten uit het archief

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.