Skip to content

Gymnasium

Gymnasium

Zoeken

Het gymnasium is een onderdeel van het vwo en kenmerkt zich met name door de klassieke talen Latijn en Grieks. In klas 1 start je met Latijn en in klas 2 komt daar Grieks bij. Wist je bijvoorbeeld dat heel veel medische termen hun oorsprong vinden in het Latijn en Grieks? Ook heel veel planten hebben een Latijnse naam. Als je een beroep wilt kiezen waar je geduld en een analytisch talent voor nodig hebt, zoals bijvoorbeeld arts of advocaat, dan kan een gymnasiumdiploma met een klassieke taal erg handig zijn.

Samen op pad
Op het gymnasium leer je vooral anders denken en leren. Je leert er analyseren en snel verbanden leggen. Zit je op het gymnasium, dan ga je ook op excursie naar een historische stad of naar een museum dat met de oudheid te maken heeft, bijvoorbeeld het Valkhof in Nijmegen, het Archeologisch Park in Xanten of de Romeinse stad Trier. In de bovenbouw ga je bovendien op reis naar Rome.

Carolus Academie
Als gymnasiast doe je mee aan de Carolus Academie. Je werkt 3 of 4 uur per week aan projecten waarbij vaardigheden centraal staan als werken met computerprogramma’s, presenteren, kritisch denken en onderzoeken. Dit noemen we academische vaardigheden. We combineren daarin verschillende vakken en gaan dus vakoverstijgend te werk. Daarnaast hebben we de jaarlijkse gymnasiumdag. Alle gymnasiasten trekken die dag samen op en doen mee aan uiteenlopende workshops die allemaal met de oudheid te maken hebben.

Iets voor jou?
Heb je een vwo-advies en ben je iemand die goed, snel en gemakkelijk kan leren? Dan is het gymnasium zeker iets voor jou! Weet je het nog niet zeker en twijfel je tussen atheneum of gymnasium? Kom dan naar onze pregymnasiummiddag!
Kijk hier voor meer info. 

Voor het behalen van een gymnasiumdiploma moeten de klassen 2 gymnasium en 3 gymnasium gevolgd zijn en moet examen gedaan worden in (minimaal) een van de klassieke talen en klassieke culturele vorming. Aan het einde van 3 gymnasium kies je voor een van de vier profielen voor de tweede fase:

  • cultuur en maatschappij
  • economie en maatschappij
  • natuur en gezondheid
  • natuur en techniek

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.