Als je op het gymnasium zit krijg je extra’s. Denk maar eens aan de klassieke talen: in klas 1 start je met het vak Latijn, in klas 2 komt het vak Grieks erbij. Je gaat terug naar de oorsprong van onze westerse beschaving. Wist je bijvoorbeeld dat heel veel medische termen hun oorsprong vinden in het Latijn en Grieks? Ook heel veel planten hebben een Latijnse naam. Als je een beroep wilt kiezen waar je geduld en een analytisch talent voor nodig hebt, zoals bijvoorbeeld arts, fysiotherapeut of advocaat, dan is een gymnasiumdiploma met een klassieke taal erg handig.
Samen op pad
Op het gymnasium leer je vooral anders denken en leren. Je maakt kennis met andere culturen, gewoontes en manieren van denken. Je leert er analyseren en snel verbanden leggen. Zit je op het gymnasium, dan ga je ook op excursie naar een historische stad of een museum dat met de oudheid te maken heeft, bijvoorbeeld het Valkhof in Nijmegen, het Archeologisch Park in Xanten of de Romeinse stad Trier. In de bovenbouw gaan we bovendien op reis naar Rome.
De diepte in
Als gymnasiast doe je mee aan de Carolus Academie. Je werkt 3 of 4 uren per week aan projecten waarbij vaardigheden centraal staan als werken met computerprogramma’s, presenteren, kritisch denken en onderzoeken. Dit noemen we academische vaardigheden. We combineren daarin verschillende vakken. Ook leuk om te noemen is onze jaarlijkse Gymnasiumdag. Alle leerlingen die op het Gymnasium zitten van klas 1 tot en met klas 5 trekken een dag samen op en doen mee aan uiteenlopende workshops, die allemaal met de oudheid te maken hebben.
Iets voor jou?
Heb je een vwo-advies en ben je iemand die goed, snel en gemakkelijk kan leren? Heb je interesse in geschiedenis en de taal van de Romeinen en de Grieken? Dan is het gymnasium zeker iets voor jou!
Heb je een vwo-advies en twijfel je over atheneum of gymnasium? Kom dan naar onze pré-gymnasiumochtend!
Kijk hier voor meer info.
Voor het behalen van een gymnasiumdiploma moeten de klassen 2 gymnasium en 3 gymnasium gevolgd zijn en moet examen gedaan worden in (minimaal) een van de klassieke talen en klassieke culturele vorming. Aan het einde van het 3 gymnasium kiezen de leerlingen voor een van de vier profielen voor de tweede fase.
- cultuur en maatschappij,
- economie en maatschappij,
- natuur en gezondheid,
- natuur en techniek.