Skip to content

XL-leren

XL-leren

Zoeken

School is meer dan het volgen van je lessen. Waar heb jij belangstelling voor? Op deze pagina kun je zien welke mogelijkheden we bieden, naast het behalen van je diploma.

De meeste mensen denken bij XL-leren alleen aan leerlingen die hele goede resultaten halen op school, maar niets is minder waar. Alle leerlingen mogen meedoen aan onze talentenprogramma’s, bijvoorbeeld in talentenplustijden. Op die manier maak jij je schooltijd nóg leuker. Wat zou je kunnen doen? Trampolinespringen bij de Carolus Bouncers, zingen, robots bouwen bij de LEGO league, leren schaken of diverse certificaten halen voor een moderne vreemde taal bij Cambrigde, DELF of Goethe? Dit is nog maar een deel van wat er te kiezen is. Zo maak je ook tijdens je schooltijd je wereld al groter!

Binnen XL-leren kun je laten zien wat je in huis hebt: je kunt je eigen talent of interesse verder ontwikkelen. Je mag excelleren op het gebied dat jij zelf kiest. Binnen XL-leren gaat het niet om een cijfer of beoordeling, maar om iets doen wat je leuk vindt, waar je beter in wilt worden en waar je jezelf in uit kunt dagen. Voor de één is dat muziek maken, voor de ander debatteren, sporten of praktisch bezig zijn bij techniek of beeldende vorming. XL-leren biedt jou de mogelijkheid om hieraan deel te nemen.

Heb je vragen over XL-leren? Neem dan contact op met mevrouw E. Vermeulen

HET AANBOD

Olympiades
Voor een aantal schoolvakken is er een (inter)nationale olympiade. Samen met leeftijdsgenoten ga je de uitdaging aan om de beste te worden in bijvoorbeeld natuurkunde, biologie, klassieke talen, aardrijkskunde, Nederlands en nog veel meer andere schoolvakken: Wie weet val je in de prijzen en stroom je door naar internationale kenniswedstrijden!

Bij je vakdocent kun je meer informatie krijgen over de deelname aan olympiades.

Extra vak
Als je naar de bovenbouw gaat van jouw afdeling (mavo, havo vwo) kun je – na positief advies van de leerlinggerichte vergadering- kiezen voor een extra vak bovenop je gekozen profiel. De informatie hierover krijg je in klas 3 van je mentor/coach en de loopbaancoach. Bij aanvang van het nieuwe schooljaar krijg je de XL-intake voor het extra vak.

Maatschappij
Talent voor debatteren (en presenteren)? Dan kun jij je ei kwijt bij de debatclub van onze school! Ook een deelname aan de jeugdgemeenteraad Helmond, leerlingenraad óf het (junior) ambassadeurschap van de EU behoort tot de mogelijkheden. Bovendien organiseert onze school i.s.m. het Dr. Knippenbergcollege deelname aan Model United Nations: samen met leeftijdsgenoten ga je aan de slag (in het Engels) met wereldproblemen en onderzoeken, presenteren en discussiëren jullie erop los.  

Projecten
Zit je in de onderbouw en heb je een eigen onderwerp dat je graag nader wilt onderzoeken? Dan kun je aan de slag met een eigen gekozen project. Vanuit XL zorgen wij voor tijd om hieraan te gaan werken, uiteraard op advies van de coaches en/of vakdocenten. De begeleiding gebeurt door een docent of een expert van buiten de school.

Sport en spel
Magic the Gathering, schaken, maar ook Carolus Bouncers en schaken. In de talentplustijden kun je aan de slag met jouw passie voor sport en spel. Ook topsport verdient aandacht. Zo kun je voldoende tijd vrijmaken om jouw talent te ontwikkelen.

Stage en loopbaanoriëntatie
Je horizon tijdens je schooltijd al verbreden? Binnen het XL-programma is het mogelijk om tijdens je schooltijd alvast eens een kijkje te nemen in je toekomstige werkveld en/of precolleges te volgen.

Talenknobbel?
Iedere moderne vreemde taal biedt de mogelijkheid om een extra certificaat te behalen. Ga je voor DELF (Frans), Goethe (Duits) en/of Cambridge (Engels)? Jouw talendocent kan je meer vertellen!

Arabisch? Spaans? Ook in die talen kun je excelleren. De XL-coördinator geeft je graag meer informatie.

Techniek en technologie
Is het bouwen en programmeren van Lego-robots helemaal jouw ding? Meld je dan vooral aan voor de First Lego League. Twee dagen per week ga je aan de slag met een team van medeleerlingen en neem je deel aan de afsluitende wedstrijd.

Ook in de bovenbouw kun je aan de slag met robotica: voor de robotcompetitie Force Fusion werken alle scholen van OMO Scholengroep Helmond met elkaar samen. Je leert ontzettend veel; veel meer dan technische vaardigheden alleen! Denk aan samenwerken, Engels, communicatie en meer. Einddoel? Deelname aan de internationale wedstrijd in Amerika!

Versneld examen of examen op een ander niveau?
Eerder je examen doen en daardoor laten zien dat je een stap extra durft te zetten? Of op mavo een vak op havoniveau afsluiten of op havo een vak op vwo-niveau afsluiten? Vraag aan je vakdocent of dit ook binnen jouw mogelijkheden ligt en ga vervolgens naar de XL-coördinator.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.