Skip to content

International Business College (IBC)

International Business College (IBC)

Zoeken

Als je ondernemend bent, kun je bij het Carolus Borromeus College een stap extra zetten. Aan het eind van mavo 2, havo 3 en vwo 4 kun je solliciteren om deel te nemen aan het International Business College (IBC). Als je wordt aangenomen, maak je anderhalf jaar lang deel uit van het IBC; in het half jaar dat daarop volgt, staat alles in het teken van je eindexamens.

Op een inspirerende locatie
Wie meedoet met het IBC, heeft iedere week vier dagen reguliere lessen. Op de vijfde dag doen we op een inspirerende locatie allemaal praktische activiteiten die met ondernemen en ondernemend leren te maken hebben. IBC-leerlingen van havo en vwo zijn iedere week een dag op de Human Campus van Driessen Groep; een hypermoderne en inspirerende omgeving. Voor leerlingen is hier alles aanwezig om straks te kunnen excelleren in de bedrijfswereld. Leerlingen van mavo-plus gaan wekelijks een halve dag naar het Innovation Centre van Huijbregts Groep. Wij bedanken beide bedrijven voor hun samenwerking met onze school.

Afwisselend programma
Er zijn gastsprekers, bedrijfsbezoeken, workshops, een internationale uitwisseling, een cursus boekhouden, gerichte beroepsoriëntatie en een focus op vaardigheden als presenteren, samenwerken, communiceren, organiseren en solliciteren. En je richt in groepjes je eigen onderneming op! De verslaglegging hiervan is meteen je profielwerkstuk. Kortom: alles om je goed voor te bereiden als je iets wilt gaan doen in de economische sector!

Meer weten? Lees deze brochure en bekijk onderstaande video!

Basiskennis boekhouden
Ieder bedrijf moet een administratie bijhouden, dus ook een jeugdonderneming. Elementair boekhouden staat daarom ook op het programma. Dit kan een extra diploma opleveren wat op veel opleidingen tot een vrijstelling leidt.

Beroepsoriëntatie
In het examenjaar worden op de IBC-dag colleges gevolgd bij Avans in ‘s-Hertogenbosch (voor de havo-leerlingen) en op een nog nader te bepalen universiteit (voor de vwo-leerlingen). Daarnaast wordt kennisgemaakt met het studentenleven. Voor de mavo-IBC worden meerdere colleges gevolgd op het ROC Ter AA. Dit biedt de leerling een unieke kans om te zien of deze opleiding bij hem/haar past. Omdat bij het IBC met zoveel beroepen kennis gemaakt wordt, zijn leerlingen beter in staat de juiste vervolgopleiding te kiezen.

Wat nog meer…
Leren communiceren, presentaties geven, solliciteren, gastlessen/workshops, bedrijfsbezoeken, bezoek De Nederlansche Bank en AEX, organiseren diverse activiteiten, geven van voorlichting op de open dag en keuze-informatieavonden, uitwisseling met de partnerschool in Lippstadt (Duitsland) en ieder jaar weer andere ondernemende dingen. Om al deze zaken mogelijk te maken wordt een bijdrage van € 50,- per schooljaar gevraagd. Voor de zakelijke uitstraling bij uitstapjes dient een blouse te worden aangeschaft.

Modules IBC:

Leerjaar 4 havo/5 vwo

  • Periode 1: Kennismaken met ondernemerschap, ontwikkelen productiefactoren en ondernemingsplan
  • Periode 2: Opzetten jeugdonderneming, start verkoop
  • Periode 3: Uitbouw jeugdonderneming en bijkomende dienstverlening

Leerjaar 5 havo/6 vwo
(vanaf januari 5 dagen regulier les)

  • Module 1: Niet commerciële organisatie en loopbaanoriëntatie
  • Module 2: Juridische problemen

Neem contact op met de heer M. Derks of de heer J. van Vugt voor meer informatie over IBC havo/vwo. Voor meer informatie over IBC mavo-plus neemt u contact op met de heer B. Kunnen of de heer R. Roosen.

Klik hieronder voor de nieuwsbrieven over het IBC:

november 2019
januari 2019

januari 2018
juni 2017
april 2017
december 2016

Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

“Wij, de leerlingen van 4 havo en 5 vwo, hebben net als de IBC-leerlingen van vorig jaar de mogelijkheid gekregen om stage te lopen. We konden kiezen uit elf hele leuke, uiteenlopende bedrijven. Voor ieder wat wils, dus. De eerste week na de stagedag, vertelde iedereen hoe zijn/haar stagedag was verlopen. Iedereen heeft het een zeer interessante en leerzame ervaring gevonden. We kunnen niet wachten tot onze volgende stagedag!”

Leerlingen over hun stage

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.