Skip to content

Internationalisering

Internationalisering

Zoeken

De wereld om ons heen verandert snel en komt steeds dichterbij. Daarom heeft ons onderwijs een internationaal karakter. Om de wereld te leren kennen kun je mee op reis of meedoen aan internationale activiteiten op onze school.

Nederlandse bedrijven en instellingen hebben jou nodig! Ze zoeken mensen die over de grenzen heen kunnen kijken, begrip hebben voor en over andere culturen en mensen die naast hun moedertaal ook andere talen goed beheersen. Na jouw studietijd ga je de arbeidsmarkt op. Het biedt je meer kansen als je internationaal georiënteerd bent. Op het Carolus Borromeus College werk je aan je internationaliseringsportfolio, dat gedurende je schoolcarrière gevuld wordt met allerlei projecten, verslagen en certificaten.

Globalisering
De wereld verandert snel. Globalisering houdt in dat we steeds meer handel drijven met elkaar. Geld, goederen, informatie en mensen gaan tegenwoordig razendsnel de hele wereld over. We gaan steeds meer internationaal werken en leven. Bedrijven over de hele wereld doen zaken met elkaar, mensen vliegen de hele wereld over en alle financiële markten in de wereld hangen met elkaar samen. Het is steeds vanzelfsprekender dat we persoonlijke en zakelijke contacten hebben over de grenzen heen. Denk bijvoorbeeld aan de grote rol die internet speelt tegenwoordig: hoe snel zoek je informatie op over andere landen in de wereld of hoe makkelijk houd je tegenwoordig een gesprek met een familielid of vriend in het buitenland?

Voor iedereen een buitenlandervaring
Iedere leerling die op het Carolus Borromeus College zit, heeft meegedaan aan tenminste één internationaliseringsactiviteit. Op dit moment organiseren we verschillende reizen voor leerlingen op onze school.

Vanaf klas 3 kun je deelnemen aan:

  • Een uitwisseling met een school in Italië (Camposampiero) of Frankrijk (Brest);
  • De Model United Nations (MUN-conferenties), bijvoorbeeld in Boedapest en Kopenhagen;
  • De Filmstadreizen naar München en Nice;
  • Een reis naar Rome (alleen voor de gymnasiasten);
  • Vakgerichte talenreizen voor Duits/Frans;
  • Europareizen in het kader van projectweken naar Edinburgh of München (leerjaar 4 mavo).

Niet alleen bij de reizen werk je aan je internationaliseringsportfolio. Ook op school zijn we bezig met internationalisering, bijvoorbeeld tijdens de vaklessen aardrijkskunde, economie en geschiedenis. Daarnaast zijn we fanatiek aan de slag met het EPAS-programma: European Parliament Ambassador School. Dat programma is ontwikkeld door het European Parliament Liaison Office, afgekort EPLO. Zij vertegenwoordigen het Europees Parlement in Nederland en hebben o.a. als doelstelling om jongeren in Nederland bewust te maken van de invloed van de EU op het dagelijks leven van mensen. In de lesweek van 9 mei organiseert de school een ‘Week van Europa’. We zijn dan bezig met de lesmodules van het EPAS-programma, maar organiseren ook de dag van de Franse, Duitse en Engelse taal. Niet alleen is er aandacht voor de taal, maar ook de cultuur van deze taalgebieden.

Nuffic

Nuffic is een Nederlandse organisatie die internationalisering in het onderwijs stimuleert, faciliteert en ontwikkelt. De ambitie van Nuffic is dat elke leerling internationale ervaring opdoet. Nuffic heeft een netwerk van ruim 70 scholen opgericht: Global Citizen Network. Het Carolus is aangesloten bij dit netwerk.

De doelstelling van dit netwerk is om van elke leerling op de scholen een wereldburger te maken. Burgerschap en internationalisering gaan dus hand in hand. Het netwerk faciliteert deze ontwikkeling door scholen met elkaar in contact te brengen en met en van elkaar leren internationaliseren. Alle scholen binnen dit netwerk bepalen zelf hoe zij internationaliseren.

Het Carolus was al lange tijd lid van het ELOS-netwerk (Europa als Leeromgeving Op School) en blijft lid van dit netwerk nu dat netwerk een nieuwe naam krijgt. Door dit netwerk en de bijbehorende ‘standaard’ die is aangeleverd kan de school lijn brengen in de grote hoeveelheid internationaliseringsactiviteiten die school telt. Hierdoor kunnen we internationalisering op het Carolus blijven ontwikkelen en de kwaliteit borgen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.