Hoe ziet een schoolweek op het Carolus eruit? Grofweg is de schoolweek opgedeeld in drie onderdelen: coaching, vaklessen en plustijden. Het Carolus vindt het belangrijk dat we lesgeven in veel verschillende vakken. Daarmee leggen we in de onderbouw een stevige basis voor jou om je te oriënteren: wat vind je leuk, waar ben je goed in?
40 minuten
Onze lessen duren 40 minuten. Soms heb je blokuren: die duren 80 minuten. Dat doen we in elk geval bij vakken zoals lichamelijke opvoeding, beeldende vorming, global issues en techniek, maar soms ook bij andere vakken.
Coaching
Op het eerste uur staan geen vaklessen gepland. Dan ga je naar de coach. Elke leerling krijgt op het Carolus begeleiding van een individuele coach. Elke coach begeleidt ongeveer 15 leerlingen. Zit je heel goed in je vel of kun je juist wel even een luisterend oor gebruiken? De coach is er voor je. Daarnaast is de coach er voor drie thema’s:
- Leren leren. Dit gaat over de schoolse zaken: de resultaten op school, welke ondersteuning je nodig hebt, waar je misschien sneller door de stof heen kunt of extra dingen kunt doen.
- Leren leven. Je ontwikkelt jezelf van basisschoolleerling tot jongvolwassene: je wereld wordt steeds een beetje groter.
- Leren kiezen. Je maakt in je leven heel veel keuzes. Op het Carolus maak je onder meer keuzes over je vakkenpakket in de bovenbouw en je denkt na over je toekomst. Veel leerlingen vinden dit moeilijk en dat is logisch! Gelukkig sta je er niet alleen voor, je coach denkt mee.
Drie keer per week is je coach beschikbaar in het eerste uur, voor een persoonlijk gesprek of begeleiding in groepjes. Als je niet naar de coach gaat, kun je kiezen voor plustijden of studiewerktijd.
Mentor
Naast een coach heb je in de onderbouw ook nog een mentor. De mentor bespreekt algemene zaken met de klas, zoals studievaardigheden, vakkenpakketkeuzes en de sfeer in de klas. De mentor organiseert ook de gezamenlijke activiteiten met de klas, zoals de introductieweek. In klas 1 heb je wekelijks een mentorles, in andere onderbouwklassen heb je minder vaak mentorles.
Maatwerk: plustijden!
De lessen van 40 minuten geven in het rooster meer tijd voor coaching aan het begin van de dag, maar ook meer ruimte voor maatwerk na de lessen. Met het maatwerk proberen we alles te bieden om het beste uit jezelf te halen. Dat verschilt per persoon. Voor dit maatwerk bieden we plustijden aan, waarin je extra begeleiding of juist extra uitdaging kunt krijgen. Maar ook kun je huiswerk maken op school in de studiewerktijd. Hoe meer je op school af hebt, hoe minder je thuis hoeft te doen. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je thuis niets meer hoeft te doen. Thuis leer je voor de toetsen en werk je bijvoorbeeld ook aan presentaties of werkstukken.
We vinden het belangrijk dat je zelf meedenkt over de plustijden die je volgt en deze keuzes leert maken. Wekelijks schrijf je jezelf voor 5-6 plustijden in. De coach volgt deze keuzes en bespreekt deze met je.
Er zijn verschillende soorten plustijden:
- Vakgerichte plustijden: Je hebt plustijden voor de vakken die je volgt. Wil je extra uitleg? Vind je iets heel lastig? Heb je vragen? Schrijf jezelf dan in voor deze plustijden.
- Studiewerktijd: je kunt aan de slag voor school en maakt in deze uren huiswerk. Handig, zeker als je je thuis niet zo goed kunt concentreren.
- Algemene vaardigheden: hierbij kun je denken aan plustijden voor begrijpend lezen, spelling, rekenen – maar ook aan plustijden studievaardigheden, planning en organisatie, sociale vaardigheden en omgaan met stress.
- XL-Leren: hieraan mogen alle leerlingen meedoen. Sterker nog, we raden het van harte aan want ze maken je schooltijd nóg leuker! Een paar voorbeelden: trampolinespringen bij de Carolus Bouncers, Voice of Carolus, robots bouwen bij de LEGO League, schaken, het kunstatelier, de techniek-werkplaats, 3d-design, beter worden in een vreemde taal bij Cambridge, Delf of Goethe, de debatclub of de redactie van Mediahuis Helmond. Binnen XL-leren kun je laten zien wat je in huis hebt: je kunt je eigen talent of interesse verder ontwikkelen. Binnen XL-leren gaat het niet om een cijfer of beoordeling, maar om iets doen wat je leuk vindt, waar je beter in wilt worden en waar je jezelf in uit kunt dagen.
Bovenbouw
In de bovenbouw van de mavo kiest elke leerling een module die hij, zij in leerjaar 3 en 4 volgt. Leerlingen kunnen kiezen uit het International Business College, de Health & Wellness Class, de Design & Technology Class. Meer informatie hierover vind je terug op de pagina over mavo.
Op havo en vwo kun je in de laatste twee leerjaren kiezen voor het aparte programma’s: we bieden je de mogelijkheid om deel te nemen aan het International Business College, Life Science of aan de module Arts. Alle modules bieden we een dagdeel per week aan. Je leert niet uit de boeken, maar volgt gastlessen en workshops, bezoekt bedrijven, loopt ministages en ontwikkelt andere skills als organiseren, presenteren en communiceren. Leuk, afwisselend en uitdagend.