Skip to content

Havo

Havo

Zoeken

Met een havodiploma op zak, kun je alle kanten op. Journalist, verpleegkundige, elektrotechnicus, docent of bouwkundige: zomaar een greep uit allerlei beroepen waarvoor je kunt gaan studeren als je een diploma hebt behaald op de havo. Op het Carolus leggen we een stevige basis voor een mooie toekomst!

Leren op de havo
In de eerste drie jaar werken we volgens het ‘leren op de havo’. We maken jou zoveel mogelijk zelf verantwoordelijk voor het schoolwerk. Als je de stof eerder klaar hebt, kun je eerder de toets maken. Het einddoel waar we samen naartoe werken? Je maakt zelf de weekplanning, je maakt opdrachten die bij jou passen en je mag op bepaalde momenten kiezen welke lessen je het hardst nodig hebt. Heb je een verkeerde keuze gemaakt of iets niet handig aangepakt? Dat geeft helemaal niks: je hebt ervan geleerd en daarom zit je op school! Wij staan voor jou klaar.

Keuzeklassen
Krijg jij een havo-advies van de basisschool? Dan ben jij 100% geschikt voor havo en start je direct in klas 1 met andere leerlingen die hetzelfde advies hebben gehad. In het tweede jaar sluiten de leerlingen aan die doorstromen vanuit de  keuzeklassen. We hebben er twee en hier kies je voor als je vanuit je basisschool dit specifieke advies hebt gekregen. Er is een keuzeklas mavo/havo en een keuzeklas havo/vwo. Na de brugklas zit je op het niveau dat het beste bij jou past.

"Bij XL-leren heb ik gekozen voor 3D-design. We leren om met professionele software te ontwerpen en modelleren. Ik wil games gaan designen, dus voor mij is dit vak super interessant."

"Bij de Klimaattop mochten we kiezen tussen allerlei opdrachten, zoals een duurzaam receptenboekje en het vinden van een oplossing voor plastic afval op school. Ik vond het erg leuk om ons werk te presenteren voor een grote groep!"

Docent, verpleegkundige, journalist, marketingdeskundige, accountant of bouwkundige: zomaar een greep uit allerlei beroepen waarvoor je kunt gaan studeren met een havodiploma op zak.

In de eerste drie jaar op het Carolus leggen we een stevige basis en krijg je les in veel verschillende (algemene) vakken. Een havoleerling wil uit boeken leren, maar vooral ook dingen doen. Daarom bieden we leerlingen in klas 1 niet alleen theorielessen aan. Aan het eind van klas 3 kies je uit één van de vier profielen. Daarmee stel je voor het grootste deel jouw vakkenpakket samen waarin je examen doet. Die vakken sluiten vaak goed aan bij jouw interesses. Je kunt kiezen uit de volgende profielen:

  • cultuur en maatschappij,
  • economie en maatschappij,
  • natuur en gezondheid,
  • natuur en techniek.

Het vakkenpakket bestaat in de bovenbouw uit de gemeenschappelijke vakken zoals Nederlands en Engels. Bij het gekozen profiel horen drie profielvakken. De leerling kiest zelf het vierde profielvak. Daarnaast kiest de leerling een keuze-examenvak. Deze keuze wordt gemaakt in overleg met de schooldecanen, waarbij rekening wordt gehouden met het belangstellingspatroon en de aanleg van de betreffende leerling. De keuze kan wel beperkt worden door het aantal groepen per vak, dat binnen de school mogelijk is.

Krijg jij een havoadvies van de basisschool? Dan ben jij 100% geschikt voor de havo-klas en start je direct in klas 1 met andere leerlingen die ook een havoadvies hebben gehad. In het tweede jaar sluiten ook leerlingen uit de keuzeklassen mavo/havo en havo/vwo aan die doorstromen naar havo. Het voordeel hiervan is dat je meteen op jouw eigen niveau kunt werken dat past bij het advies van de basisschool. 

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.