Skip to content

Schooltypen kort

Schooltypen kort

Zoeken

Hieronder vind je informatie over de verschillende afdelingen op het Carolus. Op welke afdeling je geplaatst wordt, is afhankelijk van het basisschooladvies.

Gymnasium
Het gymnasium is een onderdeel van het vwo. Vwo betekent: voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Het vwo bereidt je voor op een opleiding aan het wo (wetenschappelijk onderwijs, anders genoemd: de universiteit). De opleiding aan het vwo duurt zes jaar. Het belangrijkste verschil tussen het atheneum en het gymnasium is dat je op het gymnasium naast de vakken die je ook op het atheneum volgt, ook Griekse Taal en Cultuur en Latijnse Taal en Cultuur volgt. In leerjaar 1 start je meteen met een van beide klassieke talen en je maakt kennis met het leven van de Grieken en de Romeinen. Aan het eind van het derde leerjaar maak je een keuze voor een vakkenpakket dat je in het vierde, vijfde en zesde leerjaar volgt. Samen met je ouders/verzorgers maak jij die keuze. Je coach begeleidt jou daarbij. Voor meer informatie klik hier.

Atheneum
Na het eerste jaar stromen leerlingen uit de havo/atheneum klas in op 2 atheneum. Op het atheneum dagen we je uit om alles uit jezelf te halen! Je bent slim en daar moet je gebruik van maken. Het atheneum is een onderdeel van het vwo. Vwo betekent: voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Het vwo bereidt je voor op een opleiding aan het wo (wetenschappelijk onderwijs, anders genoemd: de universiteit). De opleiding duurt zes jaar. Het tempo op atheneum ligt een stuk hoger dan op havo en de lesstof is moeilijker. In de onderbouw zijn we veel bezig met leren leren. Aan het eind van het derde leerjaar maak je een keuze voor een vakkenpakket dat je in het vierde, vijfde en zesde leerjaar volgt. Samen met je ouders/verzorgers maak jij die keuze. Je coach begeleidt jou daarbij. Voor meer informatie klik hier.

Havo
Als havoleerling wil je iets leren, maar weet je ook van aanpakken. Leren door te doen is voor jou belangrijk. Na het eerste leerjaar stromen leerlingen in op 2 havo vanuit de mavo/havo klas en de havo/atheneum klas. Havo is de afkorting voor hoger algemeen vormend onderwijs. Havo bereidt jou voor op een opleiding aan het hbo (hoger beroeps onderwijs, ook wel hogeschool genoemd) of voor een opleiding aan het vwo. De opleiding havo duurt vijf jaar. In principe blijven de klassen in het tweede en derde leerjaar hetzelfde want wij vinden het belangrijk dat je als groep (klas) een goede sfeer kunt creëren en behouden. Aan het eind van het derde leerjaar maak je een keuze voor een vakkenpakket dat je in het vierde en vijfde leerjaar volgt. Samen met je ouders/verzorgers maak jij die keuze. Je coach begeleidt jou daarbij. Voor meer informatie klik hier.

Mavo
Is dat weer een aparte opleiding? Nee. Onze mavo opleiding is hetzelfde als vmbo-t, maar wij noemen het anders. Wat betekent vmbo nou eigenlijk: voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Een opleiding aan het vmbo duurt vier jaar. Met je vmbo-diploma kun je naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), maar soms ook naar havo. In het tweede jaar, maar vooral in het derde jaar kies je in welke vakken je examen wilt doen. Bij ons op school kun je vmbo volgen op het niveau ‘theoretische leerweg’, vandaar vmbo-t. De term mavo wordt daar ook wel voor gebruikt. 

Xg-klas
De Xg-klas is een klas voor hoogbegaafde leerlingen. Deze klas is uniek: leerlingen komen uit de hele regio. Als je op een andere manier les wilt krijgen in o.a. de gymnasiumvakken, dan is deze klas iets voor jou! Maar er zijn ook een aantal écht andere vakken, zoals humaniora en science. Wanneer je bijvoorbeeld een groep hebt overgeslagen, dan kijken we samen wat jij aan begeleiding nodig hebt. Meer informatie vind je hier.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.