De opleiding vmbo-t noemen we op het Carolus mavo. Hoewel we veel theorie behandelen, willen we jou vooral dingen leren door te laten doen en ervaren. Zo ben je bijvoorbeeld veel zelfstandig bezig, onderzoek je dingen en maak je een werkstuk of presentatie. We noemen dit de ondernemende mavo. In het tweede jaar, maar vooral in het derde jaar, kies je in welke vakken je examen wilt doen.
Kansklas havo
Naast de opleiding mavo, kun je in de brugklas ook kiezen voor de kansklas mavo/havo, als je vanuit de basisschool dit advies hebt gekregen. We nemen het eerste jaar de tijd om te kijken welk niveau het beste bij jou past. Na jaar 1 ga dan verder op mavo of havo.
Plustijd
Elke dag kun je kiezen voor plustijden. In overleg met je coach kijk je naar welke plustijd het beste bij jou past. Heb je hulp nodig bij een vak? Dan kun je naar vakplustijd. Je kunt nog een keer om uitleg vragen of een gemaakte toets bespreken. In de SWT-uren ga je huiswerk maken. Ook zijn er studielessen waar je extra ondersteuning krijgt bij het leren plannen, het gebruiken van je agenda, het leren van woordjes en grammatica voor de talen of bij het maken van samenvattingen.
Als je meer wilt
Zou je willen doorstromen naar de havo of zoek je wat meer uitdaging binnen een bepaald onderwerp? Dan bieden we tijdens de plustijden ook andere dingen aan waarvoor je kunt kiezen, zoals de Carolus Bouncers, de techniekwerkplaats of de debatclub. We kijken dan natuurlijk wel goed naar hoe je ervoor staat bij al je vakken. Wanneer het goed gaat op de mavo, kun je ervoor kiezen om na je examen in twee jaar je havodiploma te halen. Vanaf de derde klas werken we aan een soepele overgang van 4 mavo naar 4 havo in een zogenaamde doorstroomklas.
Bovenbouwmodules
Elke leerling kiest in 3 mavo een van de modules, die aansluit bij het profiel dat je kiest. Bij die praktijkgerichte module maken we geen toetsen, maar leer je juist door dingen te doen. Je werkt samen aan projecten, bezoekt bedrijven of instellingen of krijgt les van gastdocenten. Je kunt kiezen voor het International Business College (economie), de Health & Wellness Class (zorg en welzijn), Design & Technology Class (techniek) en Leisure & Lifestyle Class (groen). De coach begeleid je bij de keuze voor deze modules. Daarbij krijgt de coach ondersteuning van de loopbaancoaches.
"Bij het International Business College beginnen we eigen bedrijfjes. We leren veel op locatie, bij de Huijbregts Groep. Je kunt trouwens ook kiezen voor de Health & Wellness Class. Erg boeiend als je interesse hebt in die vakgebieden"
Daan van Mierlo
"Ik zit bij Mediahuis Helmond, de nieuwsredactie van onze school. Omdat ik later sportjournalist wil worden ga ik vaak naar Helmond Sport om wedstrijden te verslaan of om mensen te interviewen. Ik mocht ook de directeur van de club interviewen, Leon Vlemmings. Dat was een heel leuk gesprek!"
Cas van Griensven
Mavo-onderwijs is in principe een voorbereiding op het middelbaar beroepsonderwijs. Aan het einde van 3 mavo kiezen leerlingen voor een van de volgende vier sectoren:
- techniek
- economie
- zorg & welzijn
- landbouw (groen)
Daarnaast kiest een leerling meerdere keuze-examenvakken. De keuze wordt gemaakt in overleg met de schooldecanen, waarbij rekening wordt gehouden met het belangstellingspatroon en de aanleg van elke leerling. De keuze kan wel beperkt worden door het aantal groepen per vak, dat binnen de school mogelijk is.