Ben je nieuwsgierig en los je graag vraagstukken op? Ben je onderzoekend ingesteld en geef je niet snel op? Als jij jezelf hierin herkent, kan het atheneum (=vwo) een goede en uitdagende opleiding voor je zijn. Je kunt met een vwo-diploma naar de universiteit (wo) en naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). De opleiding vwo duurt zes jaar. Je kunt kiezen uit twee opleidingen: atheneum en gymnasium. Op het Carolus vind je ze allebei!
Atheneum
Met een vwo-advies kun je kiezen om te starten in de kansklas vwo of in 1 gymnasium. Vanaf klas 2 bieden we ook een atheneumklas aan. Vaak wordt dat de vwo-klas genoemd. Het onderwijs op vwo is gericht op de ontwikkeling van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Stap voor stap uitdagend!
Onze docenten leren je om je open op te stellen voor de verschillende manieren waarop je kunt kijken naar de wereld om ons heen. We noemen dat de ontwikkeling van een onderzoekende en intellectuele houding. Daarbij gaat het om meer dan slim zijn: dingen willen weten, nieuwsgierig zijn en doorzettingsvermogen hebben. Allemaal eigenschappen die je hard nodig hebt bij je vervolgopleiding en in je verdere leven.
Kansklas
Je kunt in de brugklas ook kiezen voor de kansklas havo/atheneum, als je vanuit de basisschool een havo/vwo-advies hebt gekregen. In de loop van klas 1 kijken we welke richting in school het best bij je past. Na klas 1 ga je dan verder op havo of atheneum.
Gymnasium
Het Carolus is de enige school in Helmond die een gymnasiumopleiding aanbiedt. Het gymnasium is de hoogste opleiding die er in het Nederlandse onderwijs bestaat. Wil je weten of het gymnasium iets voor jou is? Kijk dan hier.
"We hebben ook het vak Global Issues. Daar hebben we het over thema’s zoals het wereldvoedselprobleem, armoede, het milieu, cultuurverschillen en conflicten in de samenleving. We hebben geen toetsen, wel discussies, projecten en presentaties."
Danielle van de Donk
"We hadden een uitwisseling met leerlingen uit Brest, in Frankrijk. Eerst gingen we naar hun toe en later kwamen zij naar ons. Het was leuk om in het Frans te praten met leeftijdsgenoten. Une très belle expérience!"
Nienke van Voort
De moderne vreemde talen dompelen je onder in het Frans, Duits en Engels: je leert de taal spreken, verstaan en schrijven. Je gaat ook naar steden in Frankrijk of Duitsland om wat je geleerd hebt in praktijk te brengen. De proeven die je doet helpen je om de stof van scheikunde, natuurkunde en biologie goed onder de knie te krijgen. Bij aardrijkskunde, economie, biologie, geschiedenis en Global Issues kijk je naar jouw plaats op de aarde en de wereld en welke rol je speelt in het grote geheel. Je leert bij lichamelijke opvoeding de basis van vele sporten en vormen van bewegen. Er is ook aandacht voor het organiseren ervan. En wat te denken van economie? Gaat het echt altijd om de knikkers? Zonder wiskunde gaat dat niet lukken!
Bij het vak Nederlands leer je niet alleen goed te schrijven, maar je oefent in optreden, debatteren, presenteren. En de liefde voor het lezen van Nederlandse boeken straalt van de docenten af!
Aan het einde van 3 vwo kiezen de leerlingen voor één van de vier profielen voor de tweede fase:
- cultuur en maatschappij,
- economie en maatschappij,
- natuur en gezondheid,
- natuur en techniek.
Het vakkenpakket bestaat in de bovenbouw uit de gemeenschappelijke vakken zoals Nederlands en Engels. Bij het gekozen profiel horen drie profielvakken. De leerling kiest zelf het vierde profielvak. Daarnaast kiest de leerling een keuze-examenvak. Deze keuze wordt gemaakt in overleg met de loopbaancoach, waarbij rekening wordt gehouden met het belangstellingspatroon en de aanleg van de betreffende leerling. De keuze kan wel beperkt worden door het aantal groepen per vak, dat binnen de school mogelijk is.