Internationalisering draait onder andere om het kunnen begrijpen van andermans cultuur en standpunten. Iedereen wil iets anders in de wereld, vandaar dat het belangrijk is om andere perspectieven te begrijpen. Het Carolus Borromeus College en het Dr. Knippenbergcollege participeren daarom, eens per week, samen aan de MUN-club.
Een artikel van leerling Max Bierens (havo 5).
MUN staat voor Model United Nations. Het is een activiteit waar we de Verenigde Naties zo exact mogelijk nabootsen. Daarbij vertegenwoordig je als lid van de MUN-club het land dat je is toegewezen. Je vertegenwoordigt dus de standpunten van dat land. Het onderzoek, de speeches en het samen overleggen is allemaal in het Engels. Hierbij kom je veel te weten over het land zelf, waar ze voor staan en welke moeilijkheden ze moeten trotseren. Vervolgens is er een internationaal vraagstuk dat moet worden opgelost. Dat vraagstuk wordt aangedragen door een of meerdere land(en). Doordat alle landen verschillende meningen hebben moet hierover worden gediscussieerd en die discussie gaat net zoals ze dat bij de echte Verenigde Naties doen. Uiteindelijk zal er een maatregel bedacht worden die het probleem zal oplossen. Het doel is dat de meerderheid van de landen het hiermee eens is.
Internationale Conferenties
Overal ter wereld is de MUN aanwezig; ze worden gehouden op universiteiten en middelbare scholen over de hele wereld. Het Carolus Borromeus College en het Dr.-Knippenbergcollege doen mee aan deze internationale conferenties en dat betekent dat een delegatie van leerlingen en docenten soms op reis gaat naar het buitenland om deel te nemen aan zo’n conferentie. De delegatie vertegenwoordigt vervolgens een land naar keuze. Op de conferenties ontmoet je veel leerlingen uit de hele wereld; van Duitsland tot Saoedi-Arabië en Denemarken tot de Verenigde Staten. Gelukkig is er ook tijd om de steden te ontdekken en aan het einde van de conferentie is een groot feest niet ongebruikelijk.
Leerlingen en docenten van het Carolus Borromeus College en het Dr. Knippenbergcollege hebben de afgelopen vier jaar deelgenomen aan onder andere de BIGMUN in Denemarken, de MUNOM in Zweden, de TOMUN in Polen en de ZAMUN in Slowakije.
Het is leuk én leerzaam!
Wanneer je meedoet aan de MUN leer je discussiëren (debatteren) over uiteenlopende thema’s en je leert veel over het land dat je vertegenwoordigt. Je doet algemene kennis op, leert andere culturen kennen, je doet onderzoek en leeft je in andere landen in en leert daar op een diplomatieke manier mee om te gaan. Kortom: de MUN laat je vraagstukken vanuit een ander perspectief bekijken en je kijk op de wereld verandert daardoor. Natuurlijk oefen je ook hoe je moet speechen; je bent veel bezig met spreekvaardigheid in het Engels. Bovenal is het natuurlijk hartstikke leuk! Hier nog in het kort de belangrijkste punten:
- Andere culturen ontdekken
- Spreekvaardigheid (Engels)
- Probleem-oplossend nadenken
- Inlevingsvermogen
- Globalisatie
- Speechen
- Gedegen onderzoek doen
Lid worden?
Wil je lid worden of ontvang je graag meer informatie? Neem dan contact op met de heer T. Tiggelman (Carolus Borromeus College – t.tiggelman@omosghelmond.nl) of mevrouw F. Giesberts (Dr. Knippenbergcollege – f.giesberts@omosghelmond.nl).
Aansluiten bij de MUN-club kan al vanaf klas 2. Deelnemen aan internationale conferenties kan vanaf klas 3 en je moet minimaal 15 jaar oud zijn.
Foto’s
Wil je leuke foto’s zien die goed representeren wat de MUN is, en hoe het er ongeveer uit ziet?