Skip to content

Mavo

Mavo

Zoeken

De opleiding vmbo-t noemen we op het Carolus mavo. Hoewel we veel theorie behandelen, willen we jou vooral dingen leren door te laten doen en te laten ervaren. Zo ben je bijvoorbeeld veel praktisch en actief bezig, onderzoek je dingen, werk je in groepen en maak je een werkstuk of presentatie. Heb je een vmbo-t advies van je basisschool gekregen dan ben je van harte welkom op onze mavo!                

Als je meer wilt
Zou je willen doorstromen naar de havo of zoek je wat meer uitdaging tijdens je jaren op de mavo? Dan zijn er op school genoeg mogelijkheden om jezelf te ontplooien. Je kunt wekelijks deelnemen aan de talentplustijden zoals de techniekwerkplaats, het kunstatelier, muziek of van sport. Of je doet mee met de debatclub of de leerlingenraad. Misschien wil je aan de slag met een taalcertificaat voor Duits, Engels of Frans. Alles mag, niets moet. Je kunt er ook voor kiezen om na je mavo-examen door te stromen naar havo. Vanaf de derde klas werken we aan een soepele overgang van 4 mavo naar 4 havo in een zogenaamde doorstroomklas.

Bovenbouwmodules
Elke leerling kan in 3 mavo kiezen voor een van de modules, die aansluit bij het profiel dat je kiest. Bij die praktijkgerichte module maken we geen toetsen, maar leer je juist door dingen te doen. Je werkt samen aan projecten, bezoekt bedrijven of instellingen of je krijgt les van gastdocenten. Je kunt kiezen voor het International Business College (economie), de Health & Wellness Class (zorg en welzijn) en Techniek & Innovatief Vakmanschap (techniek). De coach begeleidt je bij de eventuele keuze voor deze modules. Daarbij krijgt de coach ondersteuning van de loopbaancoaches.

Mavo-onderwijs is in principe een voorbereiding op het middelbaar beroepsonderwijs. Aan het einde van 3 mavo kiezen leerlingen voor een van de volgende vier sectoren:

  • techniek
  • economie
  • zorg & welzijn
  • landbouw (groen)

Kader/mavo
Met een kader/vmbo-t advies kun je je aanmelden op het Vakcollege Helmond. Je komt dan in de oriëntatieklas. In deze klas ontdek je het eerste leerjaar welke manier van leren het beste bij je past. Naast theorievakken als Nederlands, Engels en wiskunde maak je ook kennis met diverse praktijkvakken binnen de sectoren Economie & Ondernemen, Techniek en Zorg & Welzijn. Voor de theoretische vakken geldt dat zij op mavoniveau worden gegeven en getoetst. De oriëntatieklas bestaat uit maximaal 20 leerlingen. De mentor verzorgt meerdere lessen aan de klas zodat hij/zij jou goed leert kennen. Op deze manier kan aan het einde van het schooljaar gekeken worden welke leerroute het beste bij jou past. Kies je voor kader dan vervolg je je opleiding op het Vakcollege Helmond. Past mavo beter bij jou dan kun je kiezen voor onze school of één van de andere scholen die mavo aanbiedt. Belangrijk om te weten is dat je zowel met een kader als met een mavodiploma door kunt stromen naar een mbo-opleiding (niveau 4). Ook is het mogelijk om op het Vakcollege één of meerdere vakken op mavoniveau te doen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.