Skip to content

Kunst en cultuur

Kunst en cultuur

Zoeken

Kunst en cultuur vinden wij op school belangrijk en daarom is het dan ook een van onze speerpunten. Gedurende je schoolcarrière bezoek je, samen met je klas, verschillende tentoonstellingen en voorstellingen in musea en theaters. Daarnaast volg je workshops waarbij je zelf aan de slag gaat met film, beeldende kunst en muziek. Er is dus een doorlopend cultureel programma verspreid over jouw schoolloopbaan. 

Waarom cultuureducatie?
Met cultuureducatie wordt aan de leerling de mogelijkheid geboden om kennis te maken met kunst, literatuur, cultureel erfgoed en media, zeker als het niet vanzelfsprekend is dat de leerling dit van huis uit meekrijgt. Talentontwikkeling, plezierbeleving, socialisatie en participatie stellen we hierbij centraal. De ontwikkeling van deze kwaliteiten is belangrijk voor de leerlingen zelf en voor hun bijdrage aan de huidige en toekomstige samenleving. Cultuureducatie draagt bij aan de bewustwording van de eigen identiteit en bij het vinden van een plaats in de wereld waarin de leerlingen leven, burgerschapsvorming.  

CKV-junior
Bij CKV junior maken de onderbouwleerlingen kennis met een breed kunstzinnig aanbod. Zowel in klas 1 als in klas 2 komt iedere kunstdiscipline aan bod. In klas 3 kunnen de leerlingen hierdoor zelf een keuze maken uit de activiteiten van de Helmond breed georganiseerde WAH-cultuurweek.  CKV-junior neemt alle leerlingen in de onderbouw mee op een culturele ontdekkingsreis en laat leerlingen kennismaken met alle disciplines: dans, theater, literatuur, muziek, beeldend en media.

Muziekles
Alle onderbouwklassen volgen muziek als schoolvak. Super enthousiaste docenten geven het vak op een moderne en aansprekende manier, waardoor leerlingen kennismaken met muzieksoorten, instrumenten en zang. Dit is (helaas) niet meer gangbaar binnen het middelbaar onderwijs; wij hechten er echter veel waarde aan. Leerlingen kunnen in pauzes en tussenuren ook zelf muziek maken in de oefenruimtes. Daarnaast hebben we talentplustijden voor allerlei muzieksoorten, kunnen leerlingen deelnemen aan Carolus Live en samen muziek maken en optreden tijdens diverse momenten. Daarnaast hebben we een prachtig atrium met een perfecte akoestiek, groot podium en perfect licht- en geluidsinstallatie. Het atrium is daardoor dé locatie voor optredens tijdens bijvoorbeeld de diploma-uitreikingen.

Beeldende vakken
De beeldende vakken zijn vanaf klas 1 een vast onderdeel in de lessentabel. Denk aan tekenen, handvaardigheid en technologie, maar ook aan talentplustijden als het kunstatelier, de techniekwerkplaats en nog veel meer! In de bovenbouw van elke afdeling kan de leerling examen doen in handvaardigheid. Op havo en vwo Je leest het al: ben je creatief, dan is Carolus echt iets voor jou!

Art in de bovenbouw van havo en vwo
In de bovenbouw van havo en vwo kan elke leerling kiezen om deel te nemen aan de talentmodule Art. Bij deze module willen we de leerlingen door middel van kunst en cultuur een unieke blik op zichzelf en de wereld geven, zodat ze voorbereid zijn op een leven na de middelbare school. Art is een interdisciplinair praktijkvak, waarbij plezier in het maken van kunst, zelf ervaren, creatief denken, onderzoeken en samenwerken centraal staan.  

Je leest het al: ben je creatief, dan is Carolus echt iets voor jou!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.