Veiligheid

Veiligheid

Veiligheid

Veiligheid

 

Sociale veiligheid

Veiligheid op onze scholen is een belangrijk onderwerp van gesprek, immers wij willen dat onze leerlingen zich kunnen ontwikkelen in een veilig leef- en leerklimaat. Daar waar een mens zich veilig voelt durft hij of zij zich te ontwikkelen. Fouten maken in een veilige omgeving voelt dan immers niet als falen, maar biedt kansen voor persoonlijke groei. Deze veilige omgeving wordt bewerkstelligd door een aantal preventieve maatregelen, zoals een anti-pestprotocol en samenwerkingen met onder meer GGD, politie, gemeenten en wijkraden.

Gouden regels

Alle vier de scholen van OMO Scholengroep Helmond werken met de volgende tien gouden regels:

  1. We hebben respect voor elkaar, elkaars eigendommen en onze omgeving.
  2. We zijn samen verantwoordelijk voor een goede sfeer en goede gang van zaken.
  3. We helpen elkaar waar dat nodig is.
  4. We dragen allemaal bij aan een open communicatie door op school Nederlands te spreken; we lossen problemen op door erover te praten.
  5. We pesten, bedreigen en negeren anderen niet.
  6. We vinden dat op school alcohol, drugs, wapens en gokken niet thuishoren.
  7. We vinden dat er geen plaats is voor racisme, discriminatie en geweld.
  8. We staan voor een positieve houding, correct gedrag en net taalgebruik.
  9. We doen altijd melding bij de politie in geval van diefstal, vernieling of geweld. Bij ernstige zaken doet de school aangifte.
  10. We houden ons aan bovenstaande gedragsregels en spreken anderen erop aan als ze dat niet doen.

We willen scholen zijn waar iedereen zich veilig voelt, door het bevorderen van positief en veilig gedrag bij alle betrokkenen. Daarmee ontstaat een positief en veilig schoolklimaat. Leerlingen zijn immers pas in staat om te leren en zichzelf te ontwikkelen als ze zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Daarvoor is het nodig dat ze zich kwetsbaar kunnen opstellen, dat ze zich gezien en geaccepteerd voelen en dat ze het gevoel hebben erbij te horen.

Zorgen voor sociale veiligheid gaat dus over méér dan het tegengaan van onveiligheid. Leerlingen hebben ruimte nodig om te mogen ontdekken waar grenzen liggen, om fouten te maken, om te leren verantwoordelijkheid te nemen en daarop te worden aangesproken. Voor leerlingen is de school niet alleen de plek waar ze lesstof leren, maar ook de plek waar zij leeftijdsgenoten ontmoeten en waar zij kennismaken met de samenleving en verschillen in normen, waarden en omgangsvormen. Dit doet een beroep op de pedagogische professionaliteit in de school en roept vragen op als: Hoe wordt er op school gedacht over leren en ontwikkeling? Welke ruimte geef je leerlingen om grenzen te verkennen? Welke ruimte is er om te leren van elkaar?

Ook voor medewerkers geldt dat zij hun werk pas goed kunnen doen als ze zich veilig voelen. Ook zij moeten fouten kunnen maken en aangesproken kunnen worden op verantwoordelijkheden.

Leerlingen doen en ontdekken van alles online. Ze ontmoeten er nieuwe mensen, houden contact met vrienden en familie, krijgen een blik op de andere kant van de wereld, gamen, maken filmpjes en nog veel meer. Media hebben dus een grote invloed op hun leven, identiteit en welzijn. Daarom is in alle onderwijsprogramma’s van de verschillende deelscholen het thema mediawijsheid opgenomen. Tijdens deze lessen worden ze bewust gemaakt en leren ze hoe ze hier op een gezonde manier mee om kunnen gaan.

Fysieke Veiligheid

De scholen zien toe op een adequaat veiligheidsbeleid op het gebied van brandveiligheid, hygiëne, gezondheid en mogelijke incidenten. De scholen wordt hier periodiek op gecontroleerd door o.a. de brandweer en andere instanties. De school houdt jaarlijks minimaal één ontruimingsoefening. Elke school beschikt over getrainde EHBO’ers en BHV’ers. Deze mensen worden jaarlijks geschoold. De scholen controleren en bespreken periodiek deze onderdelen.

Digitale Veiligheid

Om de schoolorganisatie minder kwetsbaar te maken voor digitale aanvallen en daarmee de digitale informatie beter te beschermen, is de school gestart met een intensiveringsprogramma informatiebeveiliging. Op dit gebied volgt de school de lijn die ook door de VO-Raad en het Ministerie van Onderwijs is uitgezet.

Veiligheidsmonitor

Elk jaar wordt er een veiligheidsmonitor bij leerlingen afgenomen welke ook wordt gepubliceerd op www.scholenopdekaart.nl.

Veiligheidsteam

Elke school kent een algemeen veiligheidsteam. Dit team bestaat uit een directielid, de veiligheidscoördinator en een veiligheidsmedewerker. Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in het gebouw, ontruimingsoefeningen en het aantal gekwalificeerde medewerkers voor EHBO en BHV.

Contactgegevens per deelschool

Carolus Borromeus College

Bij problemen kunt u zich in eerste instantie richten tot de coach of afdelingsleider. Wilt u liever rechtstreeks contact opnemen dan vindt u hieronder de contactgegevens:

Veiligheidscoördinator: de heer K. Curfs
Vertrouwenspersonen:  mevrouw N. Joosten en de heer A. van den Heuvel
Anti-pest coördinator: mevrouw S. Buuts

Dr. Knippenbergcollege

Bij problemen kunt u zich in eerste instantie richten tot de coach of afdelingsleider. Wilt u liever rechtstreeks contact opnemen dan vindt u hieronder de contactgegevens:

Veiligheidscoördinator: de heer Stefan Segers
Vertrouwenspersonen: mevrouw Maartje Pecht en de heer Patrick Coppens, zij zijn bereikbaar via het mailadres vertrouwenspersoon@drknippenbergcollege.nl
Anti-pest coördinator: mevrouw Maartje Pecht

Praktijkcollege Helmond

Veiligheidscoördinator: de heer W. Raaijmakers
Vertrouwenspersonen:  mevrouw Gertie Crommentuijn

Vakcollege Helmond

Veiligheidscoördinator: de heer G. Luttikhold
Vertrouwenspersonen:  mevrouw Sindy Pfeiffer en de heer Eric Neilen
Anti-pest coördinator: pesten@vakcollege.nl

contact

Heb je vragen voor ons?

Antwoord op de meest gestelde vragen vind je in de schoolwiki. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen stuur dan een e-mail naar info@carolus.nl

Neem contact op
Hey, wanneer is het volgende open huis op het Carolus

Het volgende open huis bij ons is op 31 oktober 2025. Je bent welkom van 16:00 tot 21:00.

Schoolwiki
To top