Skip to content

Word een kritische wereldburger met Global Issues

Als brugklasser op het Carolus krijg je niet alleen meer te weten over Nederland, maar ook over de rest van de wereld. Jij krijgt bij ons op school de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen tot een kritische wereldburger. Je leert dit tijdens het vak Global Issues.

Tegenwoordig staan we door allerlei apps heel makkelijk in contact met mensen van over de hele wereld. De wereld wordt dus steeds kleiner. Met het vak Global Issues proberen we daarop in te spelen en jouw beeld van de wereld te vergroten. We laten je verder kijken dan alleen Nederland. We laten je nadenken over allerlei problematieken die er op de wereld zijn en zorgen dat jij hier zelf een goede mening over kan vormen. In het eerste jaar gaan we bijvoorbeeld onderzoek doen naar de Nederlandse cultuur en naar de culturen van allerlei andere landen. In het tweede jaar krijg je haarfijn te weten wat de Europese Unie is, waarom er vluchtelingen zijn en leren we je ook alles over mensenrechten. Daarnaast denken we ook na over vraagstukken als het wereldvoedselprobleem, armoede, het milieu en culturele diversiteit. Je doet kennis op en gaat nadenken over oplossingen.

Tijdens de les werk je vooral in kleine groepjes aan opdrachten. Je leert daarbij een hoop nieuwe vaardigheden zoals: samenwerken, het gebruik van digitale middelen, studievaardigheden en communiceren. Meneer Tiggelman is een van de docenten en zegt het volgende over de vak: “Doordat leerlingen samenwerken aan opdrachten werken ze aan andere vaardigheden dan bij andere vakken. Ik ga veel in gesprek met de leerlingen en laat ze zoveel mogelijk zelf aan het woord. Bij dit vak krijg je geen toetsen. Het gaat hier echt om de vaardigheden waar je aan hebt gewerkt zoals presenteren, kritische denken en samenwerken. Je werkt bijvoorbeeld toe naar een debat, werkstuk of een pitch”.

 

Wat Global Issues nou zo leuk maakt vroegen we aan leerling Floris Bierens uit 1Gb: “Ik vind het een leuk vak omdat ik er veel van kan leren. We moesten bijvoorbeeld een strip maken over een global goal. Dat zijn afspraken die wereldleiders met elkaar hebben gemaakt om de wereld beter te maken. Ik heb hier de global goal ‘gelijke rechten tussen mannen en vrouwen’ gekozen. Je moest eerst het probleem tekenen, daarna een probleem dat je in de buurt tegenkomt en als laatste een oplossing waaraan iedereen mee kan helpen. Best leuk hoor! Je bent met allerlei leuke projecten bezig en elke leerling kan aan zijn/haar talenten werken.”

Heb jij al zin om volgend jaar het vak Global Issues te komen volgen bij ons op school?

Info

Delen!

Berichten uit het archief

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.