Skip to content

Online lezen biedt andere kansen voor leesonderwijs

In de periode februari tot en met juni 2019 hebben leerlingen van het Dr.-Knippenbergcollege en het Carolus Borromeus College meegedaan aan een pilot Online lezen.

In samenwerking met Openbare Bibliotheek Helmond-De Peel en in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek zijn leerlingen uit 1Mc en 2Mb aan de slag gegaan met digitaal lezen en luisteren van boeken.

Na een instructie met een mondelinge uitleg, illustrerende informatie op papier en het bekijken van een filmpje konden de leerlingen aan de slag. Zowel de docent als de mediathecaresse boden hulp waar dat nodig was en stimuleerde de leerlingen te gaan kiezen en lezen of luisteren. De leerlingen probeerden het eerst zelf te doen, wat bij de meeste ook wel lukte. Een enkeling had meer hulp nodig, maar eventuele problemen werden snel verholpen.

Na het lezen of luisteren van een boek werd er door de leerlingen uit 1Mb nog een verwerkingsopdracht gemaakt. Dit hoorde niet bij de pilot, maar werd als opdracht meegeven binnen het vak Nederlands. Door het maken van een verwerkingsopdracht dachten de leerlingen nog eens na over hun gelezen verhaal en zetten ze hun gedachten en ideeën hierover op papier.

Op 14 juni tenslotte werden zes leerlingen uit de twee klassen geïnterviewd door iemand van OneTwentyOne. Dit onderzoeksbureau heeft van de Koninklijke Bibliotheek de opdracht gekregen te onderzoeken in hoeverre digitaal en online lezen al op de kaart staat. De onderzoeksresultaten zijn nu nog niet bekend, maar duidelijk is dat leerlingen op een andere wijze boeken kiezen, lezen en ervaren. De stappen naar het daadwerkelijk online en digitaal lezen moeten worden verkort, maar op het Carolus Borromeus College zal het project zeker een vervolg krijgen.

Info

Delen!

Berichten uit het archief

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.