Skip to content

Kampioen exacte vakken Thijs de Kok (15) aan vooravond nieuwe successen

Op de basisschool ging rekenen hem al makkelijk af en ook in de eerste jaren op onze school haalde Thijs de Kok (15) hoge cijfers voor de exacte vakken. Inmiddels zit hij in vwo 4 en is zijn ster rijzende. Voorlopige hoogtepunten: Nederlands kampioen op een landelijke Olympiade en een bronzen medaille op de daarop volgende internationale Science Olympiade. Een nieuw seizoen is inmiddels begonnen… Hieronder zijn verhaal.

Thijs glundert nog steeds als hij terugdenkt aan de internationale competitie. “In december 2017 was ik met driehonderd leeftijdsgenoten uit de hele wereld tien dagen in Papendal, Gelderland. Eerder is de Olympiade in landen als India, Iran en Zuid-Afrika geweest, nu was Nederland organisator. Ik mocht meedoen omdat ik in vwo 3 de landelijke wedstrijd in Nijmegen won, met vragen over biologie, natuurkunde en scheikunde – in de onderbouw worden vakken nog gecombineerd. De dagen in Papendal waren fantastisch. Er waren excursies, bedrijfsbezoeken en natuurlijk de toetsen. Ik haalde daar een bronzen medaille, maar de hele ervaring op zich is eigenlijk belangrijker. Het contact met de anderen was super, een netwerk waar je je hele carrière profijt van kunt hebben. Samen bezochten we onder meer het museum bij de Afsluitdijk en een onderzoeksinstituut in Leeuwarden, waar alles draait om watertechnologie. Het waren lange dagen, met een vol programma van 05:30 tot 20:30 uur en erna nog de nodige gezelligheid. De laatste dagen hebben we amper geslapen: de kans om met zo’n internationale groep gelijkgestemden samen te zijn, krijg je niet vaak meer. We hadden tien dagen geen telefoon, om fraude bij de toetsen tegen te gaan, maar ik miste hem niet eens. We waren veel te druk met sociale activiteiten. Spelletjes doen, maar ook praten over bijvoorbeeld cultuurverschillen en de landschappen in andere landen. Ik heb nog steeds veel contact met de anderen.”

Opnieuw naar de finale
Een nieuw seizoen van wedstrijden is inmiddels in volle gang. Er zijn in de bovenbouw specifieke Olympiaden op verschillende vakgebieden, zoals scheikunde, natuurkunde, wiskunde en biologie. Thijs liet zich dit schooljaar maar meteen voor alle vier inschrijven. “Ik ben goed in die vakken en vind ze ook enorm leuk. De school kan je aanmelden als ze vermoeden dat je hoge ogen kunt gooien. Je krijgt dan een eerste ronde op school, meteen een lastige toets. Alleen bij biologie kwam ik niet door de eerste ronde, van de andere drie heb ik net de toetsen van de tweede ronde gehad op verschillende plekken in het land. Het wachten op de resultaten is spannend, de toetsen waren niet makkelijk. Het niveau ligt wat hoger dan wat ik op school tegenkom. Daar begint een toetsvraag bijvoorbeeld met ‘Veronderstel dat de kracht constant blijft…’ – maar de realiteit is natuurlijk wel eens anders.” Thijs heeft al goed nieuws: bij wiskunde kwalificeerde hij zich voor de landelijke finale van de bovenbouw, op 14 september. Hij strijdt daar om een ticket voor de internationale Olympiade in Engeland.

Een natuurkundige toekomst
Thijs kwam sommige jongens van de Papendal-ervaring opnieuw tegen bij de selectierondes van dit voorjaar. “Of ik natuurkunde en scheikunde heb gehaald, hoor ik binnenkort. Ik word steeds fanatieker en hoop echt dat ik weer goede resultaten kan boeken. Mijn ouders benadrukken steeds dat ik vooral moet genieten, maar winnen is ook belangrijk. Vooral als het om natuurkunde gaat, want dat is het vak waar ik uiteindelijk iets mee wil gaan doen. Nieuwe technologieën ontwikkelen binnen een R&D-lab of als theoretisch fysicus onderzoek doen op een universiteit, ik weet het nog niet precies. Gelukkig heb ik nog twee jaar om te komen tot een studiekeuze.”

Info

Delen!

1 Comment


Comments are closed for this article!

Berichten uit het archief

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.