Skip to content

Inventicon

Stel, je vliegtuig is neergestort in de Sahara. Gelukkig heb je een uitvinding bij je waarmee je kunt overleven. Hoe ziet die uitvinding er uit?

Met deze opdracht gingen de leerlingen van 1Xs en 2Xs aan de slag. In teamverband kregen ze een locatie toegewezen. Deze locatie hebben ze onderzocht: wat voor klimaat heerst er? Wat voor planten en dieren vind je er? Welke problemen kom je tegen als je daar wilt overleven?

Bij dit project, dat een samenwerking is tussen de vakken biologie en beeldende vorming, leerden de leerlingen alles over het principe van biomimicry. Hierbij kijken uitvinders naar de natuur. Hoe lost de natuur problemen op? Denk bijvoorbeeld aan de hogesnelheidstrein in Japan, die te veel geluid maakte. Door naar de ijsvogel te kijken, die zonder een plons te veroorzaken in het water duikt, werd het ontwerp van de trein verbeterd.

Bij biologie leerden de leerlingen de natuur kennen als een geniale uitvinder: evolutie zorgt er voor dat ontwerpen die niet werken, verdwijnen en dat goede ontwerpen blijven bestaan. Camouflage bijvoorbeeld of fotosynthese.

Bij beeldende vorming werd ingegaan op de vraag: Hoe breng je het in beeld? Daarvoor keken we naar kunstenaars en ontwerpers die de natuur als inspiratie gebruiken en die uitvindingen maken, zoals Theo Jansen, Panamarenko en studio Smack. Daarna gingen ze zelf aan de slag. Ze brachten hun ideeën in kaart en werkten aan een prototype.

Afgelopen donderdag presenteerden de leerlingen hun onderzoek en prototype tijdens Inventicon: Een minibeurs in de personeelskamer. De leerlingen verzorgden een presentatie voor geïnteresseerd publiek en een deskundige jury. Eén van de juryleden was kunstenaar Elise Le Pair, die zich laat inspireren door de zee. Ook zij presenteerde haar onderzoek. Haar werk is te zien in LocHal in Tilburg.

Zij en de andere juryleden; Jaap Meulenbroeks, Carla Blank-Voorthuis en Mariska Teeuwen stelden de leerlingen kritische vragen.

Een spannende dag, maar wel een mooie afsluiter van een leerzame periode!

Info

Delen!

Berichten uit het archief

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.