Skip to content

Het belang van het Mediahuis Helmond

“Het Mediahuis Helmond is een initiatief van OMO Scholengroep Helmond. Leerlingen maken binnen een redactie content: artikelen, fotoreportages en video’s. Ze doen wat ze leuk vinden, laten hun talenten spreken en ontwikkelen zich tot ware journalisten.” Dat is de beschrijving die op de website van het Mediahuis Helmond staat. En die ontwikkeling tot ware journalisten, die is in volle gang.

Wanneer men naar de website surft, zijn er op de homepage al verschillende interessante artikelen te zien. Een onderzoek naar sociale media, een videoreportage over gameverslaving, een interview over de nieuwbouw van het Dr.-Knippenbergcollege en reportages over niet een, maar zelfs twee premières van kunstprojecten gemaakt door jongeren in Helmond. Het zijn geen flauwe onderwerpen: de site inspireert. En, hoe leuk: ook onze eigen leerlingen van het Carolus Borromeus College zijn aangeschoven aan de redactietafel!

Tijdens de opening van het Mediahuis op 27 november werd het mij duidelijk dat er veel potentie in het Mediahuis zit. De redactie is vrij uitgebreid met maar liefst 20 leden. Zij bezitten vele verschillende talenten: schrijven, fotograferen, animeren, filmen, monteren of alles tegelijk. De site bevat dus niet alleen artikelen en teksten: de redactie produceert ook levendig videomateriaal. Het Mediahuis is actief op haar eigen website, maar ook op YouTube, Instagram en Facebook, en probeert dus via sociale media zo veel mogelijk publiek te bereiken. Er wonen ongeveer 11.500 jongeren binnen de leeftijdscategorie 10-19 jaar in Helmond (bron: Gemeente Helmond) en het doel van het Mediahuis is natuurlijk om hen allemaal te entertainen! Tot nu toe heeft ze op Instagram 109 volgers; dat moeten er meer worden!

Daarom wil ik er nog even op wijzen hoe belangrijk een instantie als deze is. Er is een heleboel aan de hand in de wereld, en de jongeren van nu hebben daar een bijzondere, vernieuwende kijk op. De mening van jongeren is belangrijk: zij zijn de politici, arbeiders en ouders van de toekomst. Ik heb de afgelopen tijd gemerkt dat onze generatie, generatie Z, zich sterk inzet voor van alles en nog wat. Ik ben ervan overtuigd dat dit te maken heeft met de enorme globalisering door het internet en sociale media. Mensen van mijn leeftijd weten niet anders dan dat ze met problemen en issues van over de hele wereld te maken krijgen. Via sociale media worden nieuwe ideeën en overtuigingen ook veel sneller en makkelijker gedeeld dan vroeger, en jongeren zetten zich dus steeds fanatieker in voor verschillende bewegingen. Alleen al afgelopen jaar waren er meerdere initiatieven van middelbare scholieren die protesteerden tegen o.a. het klimaatbeleid, bijvoorbeeld in Sydney en Den Haag. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling om te spijbelen van school om te gaan demonstreren, maar dit toont wel aan dat mijn generatie een zekere vorm van ambitie bezit. Hoe ouder deze jongeren worden, hoe meer invloed ze zullen gaan uitoefenen op anderen. Hun mening en werk is minstens zo belangrijk als het werk van volwassen journalisten, en bovendien: wie kan er beter de kijk van jongeren op de wereld uitleggen, dan jongeren zelf? Een mediaplatform zoals het Mediahuis is een uitstekend handvat voor Helmondse jongeren om hun talenten te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat mensen hun werk lezen of zien. Via het Mediahuis kunnen jongeren gehoord worden, en als dat geen reden genoeg is om op zijn minst een kijkje te nemen, dan weet ik het ook niet meer.

Door Maartje van Houwelingen (5Va)

Info

Delen!

Berichten uit het archief

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.