Skip to content

Excursie naar de oudste stad van Nederland: Nijmegen

Verslag van Jules Ouwehand uit 2Ga.

We vertrokken donderdagochtend 10 oktober jl. met de bus naar Nijmegen. Het was erg gezellig in de bus en na anderhalf uur rijden waren we er en gingen we naar Museum het Valkhof. In het museum kregen we eerst een filmpje te zien waarin werd verteld wat er vroeger allemaal was gebeurd in Nijmegen. Nijmegen speelde namelijk een belangrijke rol in de tijd van de Romeinen.

Toen werd de groep in tweeën verdeeld. De gids leidde ons naar een tafel met allemaal scherven, stenen, wapens en nog veel meer van vroeger. We moesten de spullen sorteren op wat werd gebruikt in het huishouden, in de oorlog en wat van levende mensen en dieren afkwam. We hadden erg veel spullen gesorteerd. In de groep van het huishouden hadden we veel bordjes, bakjes en dakpannen gelegd. In de groep van de levende mensen en dieren hadden we erg gave spullen. We hadden namelijk tanden en hoorns van dieren gevonden! Ook hadden we schedels gevonden, eentje van een mens en van een hond! En de spullen uit de groep van de oorlog waren ook erg interessant. Daar lagen namelijk erg veel kogels en ook meerdere wapens, zoals een dolk van steen en ijzer. Daarna kregen we een rondleiding door het museum. De gids liet ons een steen zien waar allemaal afbeeldingen van goden in stonden gegraveerd. Hij liet ons ook een maquette zien van hoe Nijmegen er in de tijd van de Romeinen uitzag. Ook liet hij ons zien hoe een Romeinse soldaat er in die tijd uitzag. We mochten zelf ook de kleding van een Romeinse soldaat aan. Dat was erg zwaar! Daarna liet hij ons lijken zien, de ene meer intact dan de ander.

Toen mochten we twee uur vrij rond lopen door de stad. We hadden wat eten gehaald en zijn door de stad gelopen. Toen kwamen we op een plek waar je een erg mooi uitzicht had over de rivier de Waal en de Waalbrug. Het was een erg leuke en interessante dag!

Info

Delen!

Berichten uit het archief

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.