Skip to content

Een schaaktalent in onze Xg-klas: interview met Casper Deij (9)

Het was vorige week zelfs in dagblad Trouw te lezen: onze leerling Casper Deij is een groot schaaktalent en hij gooide hoge ogen op het toernooi in Eindhoven, waar die dag ook de grootste schakers ter wereld actief waren. Daar wilden we wel eens meer van weten. Een interview met een van de jongste leerlingen die we op dit moment op het Carolus hebben.

De Xg-klas
Enkele jaren geleden begonnen we de Xg-klas, een mooie voorziening voor hoogbegaafde leerlingen. Een deel van hen heeft versneld de basisschooljaren doorlopen en komt dus op jongere leeftijd op onze school. Het programma dat de Xg-leerlingen volgen, bereidt in alle gevallen voor op instroom in de reguliere bovenbouw van het vwo. De klas is uniek en in Nederland zijn er maar 12 soortgelijke initiatieven; onze leerlingen komen daarom niet alleen uit de directe omgeving. Casper Deij begon in augustus op onze school. Hij werd in oktober 9 jaar en zat voor de zomer in groep 6 op een basisschool in Best. “Ik was daar al bezig met de stof van groep 8 en deed ook al de eindtoets. Voor mij was er geen uitdaging meer, ik was klaar voor de volgende stap. De Xg-klas vind ik heel fijn. We hebben een leuke, kleine klas en we maken samen veel grapjes. Mijn lievelingsvakken zijn science en beeldende vorming. Bij science mogen we dingen maken, zoals een auto en een pennenbakje. En bij beeldende vorming vond ik laatst het tekenen in perspectief heel leuk. Het tweepuntsperspectief, het driepuntsperspectief, een prismadak: erg leuk om te doen. Ik maakte ook een tweebaansweg. Ik ga graag naar school en we hebben veel leuke docenten.”

Uiteenlopende interesses
Als Casper over zijn interesses begint, gaan zijn ogen stralen en kun je gerust uren luisteren. Zijn allergrootste hobby is schaken, maar hij heeft meer interesses. “Ik vind kaarten tekenen leuk. En ze moeten wel bijzonder zijn, niet te alledaags. En ik weet alles van knooppunten in Nederland. Leenderheide vind ik een heel gaaf knooppunt, een enorme rotonde. En Hooipolder, omdat die afwijkt. Eigenlijk is dat gewoon een afrit.” Als je hem vraagt hoe de dagelijkse rit naar school verloopt dreunt hij met gemak alle wegen op; de A2, de A50, de drukke John F. Kennedylaan, de A270. Maar er zijn meer interesses. “In Best doe ik veel aan atletiek. Drie keer in de week. Ik kan al 90 centimeter hoogspringen en 285 centimeter verspringen. De gym vind ik op school ook leuk. En we hebben muziek, waar ik veel van houd. Liedjes maken, lekker drummen. Thuis heb ik ook altijd de radio aan. Ik houd ook erg van LEGO en van Star Wars. Het spoor vind ik ook erg boeiend. Later zou ik best treinmachinist willen worden bij de NS. En dan als vrijwilliger op historische stoomlocomotieven rijden. Maar als je mij echt zou vragen om een keuze tussen alles te maken, dan zou ik toch gaan voor het schaken.”

Stappen zetten in het schaken
Casper kwalificeerde zich recent knap voor het NK Schaken door derde te worden op het Brabants Kampioenschap. Hij is op dit moment veel aan het oefenen om straks zo goed mogelijk voor de dag te komen. Sinds 2017 schaakt onze leerling zich een weg omhoog op de wereldranglijst. “Op school was ik op zoek naar meer uitdaging en zo kwamen we op schaken. Iedere vrijdagmiddag ging ik aan de slag met een schaakleraar. Ik had de smaak al snel goed te pakken en vond het meteen leuk. En toen kwamen er prijzen, wat natuurlijk wel motiveert om nog beter te worden. In het hele land heb ik toernooien meegemaakt. En als beloning gaan we dan vaak naar een McDonalds of een restaurant van Van der Valk. Het is zo’n leuke sport omdat er geen geluksfactor is. Je moet echt goed nadenken, een strategie bepalen, vooruitdenken. Welke stappen ga ik nemen? En je kunt je blijven ontwikkelen. Ik zit bij de schaakclub Best Moves. En ik schaak ook veel op de computer. Maar wedstrijden op toernooien zijn het leukst.” Casper heeft ook al wedstrijden gespeeld tegen de voorzitter van de landelijke schaakbond; ooit zal hij hem verslaan. Op het landelijke Tata Steel-schaaktoernooi in Eindhoven werd hij vorige week vierde in de categorie doorgeefschaken, samen met zijn maatje Mathijs. “De Noorse wereldkampioen was er ook, en andere kampioenen uit binnen- en buitenland. Heel leuk om naar hun wedstrijden te kijken. Niet dat ik zelf zo graag ooit wereldkampioen zou willen worden, hoor. Ik zou het al leuk vinden als ik mezelf FIDE Meester mag noemen. Je staat dan hoog op de internationale ranking. En weet je wat ik wel zou willen? Een schaakclub op het Carolus. Volgens mij zijn ze er al mee bezig. Het zou leuk zijn om dan volgend jaar mee te doen aan het Nederlands Kampioenschap voor middelbare scholen.”

Trots
De eerste proefwerkweek is inmiddels achter de rug, Casper is trots op de behaalde resultaten. Hij staat nog maar aan het begin van zijn middelbare schooltijd en het is nog maar afwachten wat de toekomst allemaal gaat brengen. Maar de wereld ligt aan zijn voeten en de kansen zijn talrijk: wat zijn we als school trots op ons talent!

Info

Delen!

Berichten uit het archief

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.