Fulltime hoogbegaafdenonderwijs bieden aan jonge mensen, dat was het doel bij de start van de Xg-klas van het Carolus. Een ontmoetingsplaats creëren voor gelijkgestemden, leerlingen met een hoge intelligentie die klaar zijn met het basisschoolprogramma. Een passende oplossing voor kinderen (en hun ouders) uit alle delen van de regio: de Xg-klas is uniek, hoogbegaafdenonderwijs zie je in ons land nog niet veel op het middelbare onderwijs. We maakten de plannen in 2017 bekend en een jaar later zijn we al enkele maanden bezig met de eerste klas. We lopen een ochtend met de leerlingen mee.
Lees ook dit leuke artikel van het ED (2 februari 2018)
De klas is nog niet groot in het pilotjaar. Zes leerlingen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar beginnen deze woensdag met twee lesuren in de gymzaal. “We laten ze sporten met een brugklas van de havo”, vertelt afdelingsleider Ruud van de Westerlo. “Het is ook goed voor deze jonge leerlingen om zich zoveel mogelijk in het middelbare schoolleven te mengen. De pauzes brengen ze nu ook nog veelal door in hun eigen klaslokaal, maar op een dag hopen we ze in de aula te vinden.” Gymleraar Paul Buuts heeft vandaag oefeningen met de ringen op het programma staan. Leerlingen filmen elkaar met de iPad en geven aan de hand van de beelden feedback. “Het is mooi hoe snel de leerlingen van de Xg-klas opgingen in deze havo-klas”, vertelt de docent. “Het loopt allemaal door elkaar heen, heel goed om te zien.”
Andere lesmethoden
Bij het lesuur Frans worden vervolgens werkwoorden vervoegd. “Frans is niet onze enige taal”, vertelt de 11-jarige Jorgen*. “We hebben natuurlijk nog Nederlands en Engels, maar ook iedere week Arabisch. Moeilijk? Dat valt wel mee. Ik heb meer last van wiskunde.” De les lijkt op iedere andere Franse les, alleen is de doelgroep net wat jonger. En gaan ze net wat vaker de discussie aan: klopt het wel, wat de juf daar zegt? Het inwoneraantal van Frankrijk kan nog net wat preciezer worden genoemd, en daar is geen Wikipedia voor nodig. “Het is een hele leuke uitdaging om deze klas te onderwijzen”, vertelt docent Jeanette Noordermeer. “We zijn er speciaal voor in opleiding. Je spreekt net weer wat andere vaardigheden aan. Je maakt hele bijzondere dingen mee, voor ons ook een mooi leerproces. Dingen gaan gewoon anders. Hoe andere leerlingen woorden uit hun hoofd leren, dat gaat bij deze groep gewoon echt niet werken. Daar verzinnen we dan weer andere didactische methoden voor.”
“De leraren begrijpen ons”
In de pauze wordt de klas vergezelt door zogenaamde buddy’s uit de bovenbouw: schoolgenoten die het leuk vinden om de jongere leerlingen gezelschap te houden. Bij de les Nederlands zet Paul van Lieshout de leerlingen vervolgens direct aan het werk. Er zijn verschillende projecten waar ze heel zelfstandig aan verder kunnen werken. De ideale gelegenheid voor wat vragen. “Ik vind het hier heel fijn”, zegt Nick. “De klasgenoten snappen hoe het is om slim te zijn, maar ook de leraren weten hoe ze met ons om moeten gaan. Ze begrijpen ons. Dat is anders dan op de basisschool. Ik heb nog geen idee wat ik later wil worden, maar daar ga ik op het Carolus wel achter komen de komende jaren.” Rob luistert mee. “Ik wil supermarktmanager worden. En daar zit Jorgen, die wil gaan programmeren. Daar is later heel veel werk in te vinden. Het is leuk om in zo’n kleine klas te zitten. We zijn in korte tijd heel hecht geworden.”
* De namen van de leerlingen zijn gefingeerd.