Skip to content

Een dag in het leven van een leerling tijdens online lessen

 

Zoals veel andere Nederlanders werken ook de meeste leerlingen van het Carolus Borromeus College thuis. Gelukkig zitten onze examenleerlingen inmiddels weer gewoon in de schoolbanken. Hier zijn we natuurlijk ontzettend blij mee. Zonder leerlingen voelt het toch een beetje vreemd om door de school te lopen. De andere leerlingen moeten de lessen helaas nog even vanuit thuis volgen. Hoewel we ons natuurlijk realiseren dat onderwijs op school het allerbeste (en ook het gezelligste is), maken we er maar het beste van.

Hoe gaat dat nou precies in zijn werk, zo’n dag waarin je thuis de lessen volgt?
Onze leerlingen hebben de lessen volgens het reguliere rooster. Waar ze normaal lessen van 50 minuten volgen, hanteren we op dit moment een 40-minutenrooster. Op deze manier is de dag voor hen wat korter en houden ze in de middag genoeg tijd over voor het maken van huiswerk en voor eventuele andere activiteiten. Om 08.30 uur start de eerste les en installeren de leerlingen zich op hun thuiswerkplek. Dit doen ze o

nder andere op de eigen kamer, aan de keukentafel of soms zelfs bij oma thuis. Tijdens de online lessen hoeven leerlingen niet alleen maar te luisteren, er wordt namelijk – na de uitleg van de docent – ook veel gewerkt aan opdrachten. Bij vragen of opmerkingen kunnen leerlingen zelfs hun digitale hand in de lucht steken. Dit werkt bijna hetzelfde als in de klas. Tijdens de les zetten de leerlingen hun camera aan waardoor we gemakkelijk met elkaar kunnen praten en toch zoveel mogelijk contact kunnen hebben.

Kunnen leerlingen nog wel samenwerken? Ja hoor, dat kan. In sommige lessen krijgen leerlingen de kans om met een groepje in een eigen kanaal te gaan zodat ze samen kunnen overleggen en werken aan een gezamenlijke opdracht. De docent kan dan van het ene naar het andere lokaal switchen om de leerlingen te begeleiden.
De hele dag achter de computer zitten, is niet altijd goed voor je spieren. Daarom krijgen leerlingen tijdens de laatste paar minuten van de les van sommige docenten zelfs de opdracht om even te gaan bewegen; als is het maar om alle armen en benen los te gooien of om even de trap op en af te rennen.

We zitten inmiddels in de vierde week waarin thuisonderwijs wordt gegeven. Wij zijn super trots op onze leerlingen. Er wordt goed gewerkt en we vinden het knap hoe zij omgaan met de situatie. Toch hopen we dat we al onze leerlingen snel weer mogen ontvangen op school. Want laten we eerlijk zijn, niets gaat boven face-to-face contact op school en de gezelligheid van een klaslokaal vol met kinderen. Nog even volhouden!

Info

Delen!

Berichten uit het archief

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.