Skip to content

Charlie (17) wint landelijke wedstrijd: studiereis in Duitsland

Met zoveel aanmeldingen is de kans klein dat je wint, maar docente Duits Marion van der Kruissen wist al bij de aanmelding dat ze hoge ogen kon gooien. Charlie Rijvers (17) uit vwo 5 kwam door de eerste ronde van het Prämium Programm van het Goethe Institut, doorliep vrij van zenuwen het beoordelingsgesprek in Amsterdam en had vier dagen later een fijne boodschap voor haar lerares. “Uit heel Nederland kwamen Duitstalige talenten op deze kans af, met nog vier andere scholieren werd ik geselecteerd voor de prachtige studiereis in Duitsland, vier weken lang, vanaf eind juni. We gaan met een internationaal gezelschap.” In gesprek met de gelukkige winnaar.

Ze is straks twee weken lang ondergedompeld in de Duitse samenleving in Bonn, binnen een gastgezin en op een Duitse middelbare school. Erna maakt Charlie een studietrip naar Hamburg, Berlijn, Leipzig, Keulen en München. De groep gaat theaters en musea bezoeken, maar ook leren over onder meer geschiedenis en staatsinrichting. Het spreken van de taal staat voorop: de taalkennis groeit enorm als je ter plaatse bent en de hele dag in de vreemde taal converseert. Charlie is altijd al goed geweest in het Duits. “We zijn er veel op vakantie geweest. Al vanaf de brugklas gaat het mij vrij eenvoudig af en haal ik hoge cijfers. Ik vind het ook echt een prachtige taal. Maar welke uitdrukkingen worden veel gebruikt? Hoe worden dingen benoemd in de spreektaal? Welke woorden gebruiken jongeren? Dat ga ik allemaal daar ontdekken.”

De hoofdprijs
Eerder dit schooljaar werd Charlie door mevrouw Van der Kruissen geattendeerd op de wedstrijd van het Goethe Institut. “Ze hebben een landelijke programma voor leerlingen die nog sterker willen worden in de Duitse taal. Van iedere middelbare school kunnen twee leerlingen zich aanmelden. De hoofdprijs is de studiereis met een internationaal gezelschap. Er zijn daarnaast ook leerlingen die een kortere trip gaan maken met alleen Nederlandse leeftijdsgenoten. Dat had ik ook wel mooi gevonden, maar deze hoofdprijs is natuurlijk helemaal fantastisch.” Charlie schreef een sollicitatiebrief met daarin haar motivatie. Ze was één van de veertig jongeren die op gesprek mocht komen bij het Goethe Institut, op de Herengracht in Amsterdam. “Ik was eigenlijk helemaal niet zenuwachtig, ik had me goed voorbereid. Het werd een leuk gesprek met vijf gesprekspartners, over mijn passies en over mijn kwaliteiten binnen een groep. De dagen die volgden, waren wel spannend. Hoe zouden ze mij beoordelen? Het gesprek was op vrijdag, de dinsdag daarop kreeg ik al de bevrijdende mail. Dan ben je natuurlijk heel erg blij. En mijn ouders ook, ze zijn erg trots. Zijn die vakanties toch nog ergens goed voor geweest, lachten ze.” Het vliegtuig vertrekt op 28 juni, twee dagen na de laatste proefwerken. “Ziek mag ik niet worden, want bij de herkansingen ben ik al bij onze oosterburen. Maar het gaat allemaal vast goedkomen. Ik heb er ongelofelijk veel zin in.”

En na het vwo?
“Ik weet nog niet precies welke richting ik in wil na mijn vwo-diploma”, vertelt de ambitieuze scholier. “Misschien kan ik wel iets met de taal doen. Mijn grootste passie is acteren. De kans is klein, maar áls ik daar iets mee kan doen als professional, lijkt mij de Duitse film- en theaterindustrie heel interessant. Realistischer is plan B, ik bezocht laatst een open dag van de studie Technologie en Psychologie, op de TU in Eindhoven. Ook heel erg interessant.”

Info

Delen!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.