Skip to content

Biologym: vakoverstijgend komen tot onderzoeksresultaten

Evi, Charlie en Dominique (vwo 6) leerden bij biologie over vetverbranding. Wanneer is het resultaat het hoogst: bij lichte of juist bij zware inspanning? Ze bedachten twee workouts en komen in de gymzaal erachter wat het beste werkt. Drie andere groepen hebben workouts bedacht bij hun eigen onderzoeken. Biologym: vakken werken samen en vormen zo een leuke proeftuin voor de leerlingen!

Onderzoek
Ze kijken tevreden toe deze vrijdagmiddag, gymdocenten Pleun van der Wijst en Paul Buuts en biologie-docenten Elke Raaijmakers en Lineke Derks. Onder begeleiding van goede beats is er volop activiteit ook al is het al laat op de vrijdagmiddag. In een hoek dansen Mirre, Maud en Anne-Sophie. Bart, Huib, Thijs en Stijn hebben cardio-workouts bedacht met steps. De onderzoeken die zijn bedacht, zijn vergelijkbaar. Verbrand je meer vet als je bij de oefeningen goed kunt ademen? Of ben je beter bezig voor je gewicht, als je een zware inspanning levert en dus minder zuurstof hebt? Vooraf denken ze allemaal dat minder intensief sporten uiteindelijk beter is; de resultaten zullen dat over enkele weken uitwijzen. Bart: “Wat gebeurt er met je hartslag als je je meer inspant? En wat gebeurt er dan met je suikers en vetten? Is er ook zoiets als naverbranding na een intensieve sportactiviteit? We gaan het allemaal ontdekken.”

Enthousiasme
“We doen Biologym nu voor het derde jaar”, vertelt docente Elke Raaijmakers. “Een mooie vorm van collegiale consultatie. We merken dat het attractief is: zowel de heren als de dames vinden de combinatie van de vakken leuk. Door het zelf te ervaren, snappen ze de stof van mijn biologieles beter. Daarnaast werken ze aan hun onderzoeksvaardigheden. Er volgt een praktijkdossier en een natuurwetenschappelijk verslag met literatuuronderzoek. Dat wordt allemaal door ons beoordeeld. Zelf vind ik het erg leuk om ze zo enthousiast bezit te zien. Het project duurt weken en we hebben ze al veel zien doen, van joggen tot zware autobanden slepen. Hoe voelt verzuring? Voel je het verschil bij 10, 20 en 30 kilo? Dat soort vragen stellen ze zichzelf. En dan eten ze een koekje. Hoe lang moeten ze sporten om dat eraf te trainen? Het bleek dat dit 6 tot 8 minuten duurt bij een normale inspanning. Leuk om te weten!”

Nog een paar rondjes
De week is bijna voorbij, het weekend staat voor de deur. Sjoerd, Gijs, Bart en Koen joggen nog een paar rondjes door de gymzaal. “Waarschijnlijk is dit beter voor je verbranding, dan intensief sporten. Volgende week staat er een intervaltraining op het programma. We zullen zien.”

Info

Delen!

Berichten uit het archief

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.