Skip to content

XL-leren

XL-leren

Zoeken

XL-leren: gebruik je schooltijd ook voor eigen interesses!

Het XL–programma op onze school is ontstaan vanuit de behoeften van leerlingen om eigen interesses en/of talenten (verder) te ontwikkelen in plaats van lessen volgen.

Er kan veel!
Als je gemakkelijk de lessen en lesstof aan kunt – op mavo-plus, havo, atheneum of gymnasium – willen wij je graag de gelegenheid bieden iets anders te gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld een zelf gekozen onderwerp uitwerken tijdens lestijd; of je kunt lestijd gebruiken om alvast je huiswerk te doen, zodat je bijvoorbeeld naar trainingen kan. Ook kun je wat later tijdens je schooltijd een vak op een ander niveau afsluiten, een extra vak volgen of versneld examen doen. En als je goed bent in bijvoorbeeld Natuurkunde kun je meedoen aan Masterclasses of Olympiades.

Je merkt dat onze school er veel voor wil doen om je kansen te geven en meer te halen dan je diploma.

Feed-forward
Behalve dat het erg leuk is om iets anders te doen tijdens je schooltijd, is feedback een belangrijk onderdeel van het programma. Zo helpt een expert je bijvoorbeeld bij je project en je mede XL-ers geven je tips en tops tijdens onze XL-middag. Op de XL-markt in juni worden ouders en andere familie uitgenodigd zodat ook zij jouw vorderingen kunnen bewonderen. En het is een mooie gelegenheid om te leren presenteren in een vertrouwde omgeving.

Certificaat en/of XL-punt
Natuurlijk word je ook beoordeeld: op het eindrapport komt een XL-punt te staan of een regulier punt als je een extra vak volgt. Heb je vaak meegedaan met XL dan krijg je bij je diploma een certificaat uitgereikt. Daarop staan de projecten en andere prestaties die je als XL-er behaald hebt. Aan het eind van je schoolcarrière heb je dan een mooi en waardevol overzicht van de extra dingen die je hebt gedaan naast het halen van een diploma.

Hebt je nog vragen?
Neem dan contact op met mevrouw C. Brunklaus, de coördinator van het programma.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.