Biologiedocent Elke Raaijmakers geeft lezing bij Malmberg over project Biologym

Elke Raaijmakers heeft op 29 oktober een lezing gegeven bij Malmberg over het project biologym dat zij samen met collega’s heeft opgezet.

image

Inmiddels wordt biologym al een aantal jaren gegeven op het Carolus Borromeus College. Biologym is een project voor leerlingen van 5 havo en 6 vwo. Tijdens dit project wordt er wekelijks een biologieles verplaatst naar het gymlokaal. Leerlingen gaan met de stof van de biologieles aan de slag in het gymlokaal. Vraagstukken waar leerlingen mee te maken krijgen zijn bijvoorbeeld: “Verbrand je meer vet als je bij de oefeningen goed kunt ademen? Of ben je beter bezig voor je gewicht, als je een zware inspanning levert en dus minder zuurstof hebt?”. Leerlingen gaan dit soort vraagstukken uitzoeken tijdens biologym. Theorie en bewegen wordt aan elkaar gekoppeld waardoor zij de stof beter onthouden en meer motivatie hebben. Daarnaast werken zij ook nog eens aan hun onderzoeksvaardigheden.


Elke Raaijmakers – medeoprichter van het project - is gevraagd om deel te nemen aan teacherTED om biologym onder de aandacht te brengen. Malmberg, de grootste schoolboekenuitgever van Nederland, denkt constant na over de ontwikkelingen binnen het onderwijs en heeft daarom een scholenpanel opgericht. Dit scholenpanel geeft meningen over onderwijsthema’s en over toekomstige lesmethodes. Elke is onderdeel van dit scholenpanel en is gevraagd om een lezing te geven over biologym om zo haar ideeën en ervaringen te delen met andere mensen binnen het onderwijs. “Ik vond het erg leuk om deze lezing te geven. Het was bijzonder om voor zo’n grote groep mensen tegelijk te spreken en samen te werken met de uitgever over wat er allemaal mogelijk is”. Elke heeft positieve reacties mogen ontvangen vanuit het publiek. Ze is zelfs door een andere docent – die dezelfde dag ook een teacherTED gaf – gevraagd om volgend jaar bij hen op school een lezing te geven. Mooie ontwikkelingen dus voor ‘ons’ biologym.

 

 overzicht